Det sker i EU: Brexit og energiunionen lurer

OVERBLIK: EU-vinterferien har ramt Bruxelles, hvilket betyder ingen aktivitet i EU-Parlamentet og EU-Domstolen. Til gengæld klør de på i Kommissionen med diskussioner om energiunionen og Grækenlands Schengen-fremtid, mens der tages de sidste livtag forud for topmøde om briternes status i Unionen.

Denne uge skal EU-Kommissionen blandt andet se på Grækenlands håndtering af Unionens ydre grænser og på energiunionen.
Denne uge skal EU-Kommissionen blandt andet se på Grækenlands håndtering af Unionens ydre grænser og på energiunionen.
Rikke Albrechtsen

Mandag 8. Februar

EU’s europaudvalg til Haag
Det hollandske EU-formandskab lægger hus til en konference for lederne af de nationale parlamenters europaudvalg, der blandt andet skal diskutere, hvordan det går med det nationale opsyn med EU-lovgivningen. Fra Danmark deltager formanden for Europaudvalget, Mette Gjerskov (S), samt Venstres EU-ordfører Morten Løkkegaard.

 

Ellen Trane i Bruxelles
Danmarks børne-, uddannelses- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) tager en tur forbi EU-Kommissionen i Bruxelles for at mødes med Vera Jourova, der sidder på ligestillingspolitikken i EU.

 

Onsdag 10. februar

Nye udspil om energiunion og migration
EU-kommissærerne vil ved deres ugentlige møde komme med en række nye forslag til EU’s energiunion i forbindelse med Kommissionens såkaldte vinterpakke, der blandt andet indeholder en ny strategi for opvarmning og nedkøling af bygninger samt forslag, der skal øge Unionens såkaldte forsyningssikkerhed. Det skal blandt ske ved at sikre, at nationale regeringers aftaler med tredjelande om gasleverancer er i overensstemmelse med konkurrencereglerne. De vil også se nærmere på Grækenlands håndtering af flygtningepresset og komme med forslag til, hvor der skal sættes ind for at få styr på EU’s ydre grænser igen.

 

Torsdag 11. februar

Brexit-møde igen-igen
Embedsmænd fra de 28 EU-lande mødes til endnu en diskussion om det oplæg til en såkaldt ”ny aftale for Storbritannien i EU”, som formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, lagde på bordet i sidste uge. De skal forsøge at fjerne de sidste knaster inden det topmøde 18. til 19. februar, som efter planen skal afgøre, hvad premierminister David Cameron kan få med hjem til at overbevise sine landsmænd om, at de skal stemme ja til at blive i Unionen ved en folkeafstemning.

Eurogruppen diskuterer Grækenland
Som ved næsten alle andre møder blandt eurolandene er Grækenland på dagsordenen, når eurogruppens ministre mødes i Bruxelles torsdag. De skal se på, hvor langt grækerne er med igangværende forhandlinger om pensionsreformer og nedskæringer på statsbudgettet. Alt sammen en del af den internationale låneaftale, som blev bundet i halen på den redningspakke, som grækerne fik sidste sommer.

 

Fredag 12. februar

Skatteunddragelse, bankunion og terrorfinansiering
EU’s finansministre mødes i Bruxelles for at tage livtag med nogle af de store politiske emner lige nu, nemlig en ny lovpakke om bekæmpelse af såkaldt aggressiv skatteplanlægning blandt multinationale firmaer samt kampen mod finansiering af terroraktiviteter. Desuden vil de se nærmere på implementeringen af bankunionen samt vedtage retningslinjer for EU’s budget for 2017.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00