Det sker i EU: Fremtidens landbrugspolitik, deleøkonomi og radikalisering

EU’s landbrugsministre tager første bestik af, hvordan landbrugspolitikken skal skrues sammen efter 2020, unge-ministre diskuterer radikalisering, mens EU-Kommissionen udsender længe ventede retningslinjer for deleøkonomien, der skal sætte rammer for tjenester som Uber og Airbnb.

Myndigheder over hele verden kæmper med at få den nye deleøkonomi, som for eksempel taxiservicen Uber, til at eksistere side om side med etablerede virksomheder. Nu kommer EU-Kommissionen med nye retningslinjer på området.
Myndigheder over hele verden kæmper med at få den nye deleøkonomi, som for eksempel taxiservicen Uber, til at eksistere side om side med etablerede virksomheder. Nu kommer EU-Kommissionen med nye retningslinjer på området.Foto: Scanpix / Ivan Alvarado
Rikke Albrechtsen

Mandag 30. maj

Radikalisering og modernisering på rådsmøde
Undervisningsminister Ellen Trane Nørby kommer til Bruxelles for at deltage i et ministerrådsmøde, der blandt andet skal vedtage konklusioner om forebyggelse og bekæmpelse af radikalisering og diskutere, hvordan ungdomspolitik kan spille en rolle i fremme af kritisk tænkning og mediekendskab. Derefter skal ministrene blandt andet tale om modernisering af videregående uddannelser.

 

Urban agenda
EU-Kommissionen præsenterer mandag sin såkaldte urbane dagsorden. Målet er at få et stærkere samarbejde på plads mellem byerne fra græsrodsplanet over lokale myndigheder til EU-niveau. Det indeholder også en ”one stop-shop”, der skal være informationsplatform for bypolitik på tværs af grænserne, og et mål om at få de 750 milliarder kr. i støtte til projekter i byerne, der kommer fra EU’s strukturfonde, til at spille bedre sammen. Præsentationen sker sideløbende med et ministermøde i Amsterdam om netop byudvikling.

 

Europæiske konservative fylder 40
EPP, de konservative og kristendemokratiske partiers hjemsted i EU-land, holder 40 års jubilæum med deltagelse af kommissionsformand Jean-Claude Juncker, Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, den tyske kansler, Angela Merkel, og et væld af andre konservative spidser. EPP’s politiske gruppe i Europa-Parlamentet er den største af de politiske grupper. Festlighederne foregår i Luxembourg.

 

EU-parlamentarikere stemmer om kystvagt, udvisning og udveksling af straffeattester
De får travlt i EU-Parlamentets borgerrettighedsudvalg mandag, hvor blandt andet tre stykker lovgivning om henholdsvis oprettelsen af en fælles europæisk kyst- og grænsevagt, om rejsedokumenter til brug ved udvisning af folk uden lovligt ophold i Europa og om udveksling af straffeattester på tredjelandsborgere skal stemmes igennem udvalget.

 

Tirsdag 31. maj

Kulturministrene diskuterer nyt tv-forslag
Ikke alle nationale regeringer var lige begejstrede, da EU-Kommissionen i sidste uge præsenterede en opstramning af reglerne for audiovisuelle medier, der blandt andet pålægger streamingtjenester at føre mindst 20 procent europæisk indhold. Nu tager de europæiske kulturministre en første diskussion af forslaget, når de mødes i Bruxelles på tirsdag. De vil også skulle diskutere integritet og god forvaltning i forbindelse med store sportsbegivenheder, herunder problemer med korruption. Den danske kulturminister springer over.

 

Tørklædesag for EU-Domstolen
EU’s generaladvokat ser nærmere på en belgisk sag om en kvinde, der blev fyret for at bære hovedtørklæde på sit arbejde. En belgisk domstol har bedt EU-dommere afgøre, hvorvidt det er i strid med EU’s direktiv om ligebehandling på arbejdspladsen. Generaladvokatens udtalelse er ikke bindende, men dommerne ender i langt de fleste tilfælde på samme linje.

 

Ministre diskuterer fremtidens landbrugspolitik
EU’s landbrugsministre tager til Amsterdam for at tage hul på diskussionen om, hvordan EU’s landbrugspolitik skal se ud, når næste reform skal være i hus inden 2020. Under overskriften ”Mad for fremtiden” vil de tale om, hvordan EU skal placere sig i en verden, der skal brødføde ni milliarder mennesker inden for de næste 30 år, samtidig med at forbrugere ønsker bedre fødevarekvalitet.

 

Onsdag 1. Juni

EU-Kommissionen ser på deleøkonomi
Nye retningslinjer for Uber og Airbnb og andre spillere i deleøkonomien forventes at se dagens lys, når EU-Kommissionen giver deres bud på, hvordan de nye virksomhedstyper passer i den eksisterende EU-lovgivning, for eksempel servicedirektivet og e-handelsdirektivet. De skal også midtvejsevaluere på kommissionsformand Junckers investeringsplan.

 

Høring i TDC-sag
Der er høring ved EU-Domstolen i en sag, der handler om, hvordan TDC kan få kompensation for at levere nødhjælpsradionetværk i Grønland i forhold til EU’s direktiv om universelle tjenester. Østre Landsret har i den forbindelse spurgt EU-Domstolen om hjælp til fortolkning af en række spørgsmål, så det er ikke første gang, Domstolen ser på sagen.

 

EU-justits-spidser mødes med deres amerikanske kolleger
Fælles koordination af sikkerheds- og retspolitikken over Atlanten er på dagsordenen ved det halvårlige møde mellem justitsministre og EU-embedsmænd fra EU og USA, der løber af stablen i Amsterdam onsdag. Det er repræsentanter fra visse lande samt fra EU-Kommissionen, EU’s udenrigstjeneste, Europol, Eurojust og Frontex, der mødes med deres amerikanske kolleger fra Justits-, Indenrigs- og Udenrigsministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00