Det sker i EU: Klima-COP, cirkulær økonomi og Europol-efterspil

OVERBLIK: Begivenhederne i Bruxelles overskygges i denne uge til dels af Paris, hvor åbningen af FN-klimakonferencen tiltrækker over hundrede statsledere. Men en længe ventet cirkulær økonomi-pakke, flygtningesituationen og terrortruslen over Europa holder hjulene i gang i EU-hovedkvarteret.

Genanvendelse af affald er et af de spørgsmål, som præger EU-dagsordenen i denne uge.
Genanvendelse af affald er et af de spørgsmål, som præger EU-dagsordenen i denne uge.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

Mandag 30. november

Cheftræf i Paris
Bruxelles bliver en kende affolket, når EU’s øverste chefer, en række kommissærer og et væld af EU-parlamentarikere rykker til Paris i anledningen af starten på FN’s 21. klimakonference, som skal lede til en ny aftale på verdensplan om at mindske den globale opvarmning. Der forventes 150 stats- og regeringschefer til åbningen. Det er dog kun EU's klima- og energikommissær, Miguel Areas Cañete, samt EU’s chefforhandler, der bliver hængende under hele den små to uger lange klimakonference, der slutter 11. december.

Sundhedstjek af EU’s konkurrenceevne
EU’s konkurrenceevneministre – i Danmarks tilfælde erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) – vil blandt andet diskutere EU-Kommissionens nye indre marked-strategi, se på EU’s konkurrenceevne på globalt plan samt drøfte, hvordan EU-Kommissionens såkaldte ”bedre regulering”-dagsorden kan være med til at forbedre det indre marked. Erhvervs- og vækstministeren benytter besøget i Bruxelles til at stikke over til EU-Kommissionen på den anden side af gaden til et møde med EU’s kommissær for kapitalmarkeder, Jonathan Hill.

 

Tirsdag 1. december

Europol-aftale skal over første hurdle i slutspurt
EU-Parlamentets retsudvalg skal tirsdag stemme om, hvorvidt de kan støtte den aftale om en opdatering af Europol-forordningen, som blev indgået mellem forhandlerne fra EU’s to lovgivende institutioner i torsdags. Det er de regler, som sender Danmark uden for døren i EU’s politisamarbejde. Nu skal den aftale godkendes officielt af både parlamentarikere og EU-ministre, startende med retsudvalget. Den nye forordning skal efter planen træde i kraft 1. april 2017.

Parlamentarikere vil stoppe GMO-majs
EU-Parlamentets miljøudvalg stemmer tirsdag om at sætte en kæp i hjulet for godkendelsen af markedsføring af en GMO-majs med det mundrette navn NK 603 x T25. Den slags foregår ellers som hovedregel i en ekspertkomité bestående af udsendinge fra medlemslandene, men Parlamentet kan gøre indsigelser, hvis der kan findes et flertal for det. Godkendelsen af GMO’en har den danske regerings støtte, mens Enhedslisten, SF og Radikale ønsker at forbyde importen af den på europæisk jord.

Mægling mellem Rusland og Ukraine
EU’s handelskommissær, Cecilia Malmström, vil tirsdag forsøge at vinde russernes accept af den frihandelsaftale, som EU har indgået med Ukraine. Aftalen har spillet en ikke ubetydelig rolle i at skabe alvorlig knas på linjen mellem russerne på den ene side og Ukraine og EU-landene på den anden. Det er meningen, at frihandelsaftalen skal træde i kraft ved årsskiftet, men russerne er bekymrede over, hvilke økonomiske konsekvenser aftalen mellem ukrainerne og europæerne kan få for dem. Derfor truer de ukrainerne med voldsomme sanktioner, hvis de går videre.  

 

Onsdag 2. december

Lave forventninger til ny cirkulær økonomi-pakke
Det længe ventede udspil om EU’s fremtidige overgang til en mere cirkulær økonomi med bedre håndtering og genanvendelse af ting, der ellers ville blive smidt ud, ser dagens lys onsdag. EU-Kommissionen trak sidste år det eksisterende forslag tilbage og lovede at komme med et mere ambitiøst grundlag for den europæiske affaldshåndtering og mindskning af spild. Men lækkede udkast afslører, at forslaget er blevet betydeligt mere tandløst siden da med en udhuling af de bindende målsætninger for genanvendelse på en række parametre.

 

Torsdag 3. december

EU’s justitsministre til møde i Bruxelles
Det er blandt andet grundlaget for at skabe en ny og omstridt europæisk offentlig anklager, som EU's justitsministre skal forsøges at enes om, når de torsdag mødes til den første af to dages ministerrådsmøde i Bruxelles. Derudover skal ministrene nå til enighed om nye regler for anerkendelse af ægteskaber og registrerede partnerskaber på tværs af grænser og bedre accept af offentlige dokumenter udstedt i andre medlemslande. De kan heller ikke helt komme uden om den altdominerende flygtningedagsorden. Denne gang i form af en orientering om situationen fra det luxembourgske EU-formandskab.

 

Fredag 4. december

Justitsministre skal nikke til Europol
Dag to af EU’s justitsministres møde i Bruxelles vil primært gå med at diskutere emner relateret til flygtningekrisen og bekæmpelse af terror og grænseoverskridende kriminalitet. De skal runde de igangværende forhandlinger med EU-Parlamentet om flypassagerregisteret PNR, de skal nikke foreløbigt til den nys indgåede aftale om nye regler for Europol, og så skal de diskutere den seneste tids terrorhændelser og EU’s interne sikkerhedsstrategi. Derudover vil de runde den omfordelingsmekanisme, der skal sende 160.000 flygtninge videre fra Italien og Grækenland og diskutere status for den liste af såkaldte sikre oprindelseslande, der skal danne fælles grundlag for asylbehandling. Der er også booket taletid til, at den danske repræsentant på mødet kan briefe om resultatet af den folkeafstemning om retsforbeholdet, som afholdes i Danmark torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00