Det sker i EU: Miljøregnskab, Ukraine og kommissærbesøg

OVERBLIK: EU's udenrigsministre mødes for at tale om blandt andet migration, Trump og Ukraine, mens EU-Kommissionen samme dag præsenterer et miljøregnskab for alle EU-lande. Og så kommer beskæftigelseskommissæren til Danmark. 

Beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen kommer på besøg i Danmark for blandt andet at diskutere EU-Kommissionens nye forslag til at sikre arbejdere flere sociale rettigheder på tværs i EU.
Beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen kommer på besøg i Danmark for blandt andet at diskutere EU-Kommissionens nye forslag til at sikre arbejdere flere sociale rettigheder på tværs i EU.Foto: Lukasz Kobus/EC - Audiovisual Service
Kasper Frandsen

Mandag 6. februar

Debat om Ukraine og migration
EU’s udenrigschef Federica Mogherini tager imod de 28 udenrigsministre fra EU-medlemslandene. Her vil hun blandt andet fortælle om EU’s prioriteter i forhold til menneskerettigheder, Serbien-Kosovo, Syrien og Azerbaijan.

Dernæst vil ministrene på opfordring fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) drøfte situationen i Ukraine, hvor der bliver fokus på reformprocessen samt implementeringen af Minsk-aftalen.

Derudover bliver der også fuldt op på sidste uges EU-topmøde i Maltas hovedstad, Valletta, hvor der især blev diskuteret den stigende strøm af flygtninge og migranter, der tager fra Libyen til Europa, især Italien. Men også Libyens meget vanskelige situation vil blive diskuteret både i forhold til sikkerhedspolitik og migration – 300.000 mennesker forventes at befinde sig i Libyen lige nu, mens de venter på muligheden for at rejse til Europa.

Drøftelserne vil dreje sig om de seneste sikkerhedsmæssige udfordringer, men også berøre migration. Under frokosten vil ministrene diskutere EU’s relationer med Egypten – blandt andet den socioøkonomiske udvikling samt menneskerettighedssituation i landet. Til sidst vil ministrene tale om fredsprocessen i Mellemøsten, og hvordan EU’s skal støtte til den fremtidige proces.

Og mon ikke også de vil komme ind på, hvordan fremtidens forhold mellem EU og USA kommer til at se ud, efter at Donald Trump har overtaget præsidentposten efter otte år med Barrack Obama. I sidste uge skrev EU's egen Donald (Tusk) og formand for Rådet i et brev til alle medlemslande, at USA's præsident med sine "bekymrende udtalelser" er med til at gøre EU's fremtid "højst uforudsigelig".   

EU's økonomi og miljøregnskab
Præsident for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, er også i Bruxelles mandag, hvor han vil præsentere centralbankens syn på den økonomiske og monetære udvikling over for Europa-Parlamentet. 

Miljø- og fiskerikommissær Karmenu Vella præsenterer kl. 12 mandag en ny rapport, der er et slags miljø-regnskab over, hvordan det går i alle EU-landene med naturen samt implementeringen af EU's miljø-regler. Desuden vil man se på nye tendenser og komme med anbefalinger til de enkelte lande. 

Tirsdag 7. februar

Fokus på FN's verdensmål
Tirsdag er der Rådsmød, hvor man skal drøfte den kommende dagsorden for Det Europæiske Råd 9. og 10. marts samt opfølgning på Det Europæiske Råd i december. Derefter følger en præsentation af Kommissionens meddelelse om en bæredygtig fremtid og opfyldelsen af FN’s bæredygtighedsmål. Men det er uden ministerdeltagelse.

Læs Udenrigsministeriets notat om EU's opfølgning på FN's verdensmål, der blandt andet handler om at udrydde absolut fattigdom inden 2030. 

Torsdag 9. februar

Kommissærbesøg i Danmark
Beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen kommer på besøg i Danmark. Her vil hun ud over at mødes med danske politikere og fagbosser også deltage i et borgerdialogmøde om arbejdsmarkedet, hvor det er muligt at stille spørgsmål.

På hendes bord med en række sager med særlig dansk interesse er EU’s arbejde med arbejdsmarkedslovgivning i form af et nyt udstationeringsdirektiv og en såkaldt ”social søjle”. To forslag, som møder stor skepsis i den danske regering.

”Vi har hørt fra nogle, at sociale forhold alene skal håndteres af medlemslandene, og EU skal begrænse sig selv til at skabe vækst og konkurrenceevne. Jeg er fundamentalt uenig,” sagde Marianne Thyssen for nylig.

Og i Bruxelles kommer der igen fokus på skattesnyd og whistleblowers, når der er høring i Europa-Parlamentet blandt andet med deltagelse af danske journalister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00