Det sker i EU: Minister-rend på Malta, Dieselgate og Brexit-følger

OVERBLIK: Det maltesiske EU-formandskab er på overarbejde med EU-ministre en masse på tur til Middelhavsøen. Imens rammer Dieselgate og Brexit EU-Parlamentet, og udenrigsministeren lobbyer for Europol.  

Foto: Oli Scarff/AFP/Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 3. april

EU's udenrigs- og landbrugsministre samles på Kirchberg-plateauet i Luxembourg. Dog ikke til det samme møde. Landbrugsministrene tager sig af implementering af økologiske fokusområder, en brasiliansk kødskandale og forenkling af EU's landbrugspolitik. De overlader situationen i Syrien, migrationsstrømme fra Libyen og fredsprocessen i Mellemøsten til udenrigsministrene. Både udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen er med.

EU's beskæftigelses- og social- og sundhedsministre er mere heldige. Deres uformelle møder holdes på Malta, hvor de skal diskutere inklusion på arbejdsmarkedet under overskriften ”Det skal betale sig at arbejde” over to dage.

Tirsdag 4. april

Dieselgate rammer EU-Parlamentet i Strasbourg, når parlamentarikerne tirsdag skal stemme om anbefalinger til, hvordan der kan strammes op på de smuthuller i lovgivningen, der har ladet bilproducenter fifle med forureningsmålinger. Også konklusionerne fra det særlige Diesel-gate-udvalg nedsat i kølvandet på VW-skandalen er på dagsordenen.

Udenrigsministeren er også i Strasbourg for at diskutere Europol-forordning med de parlamentarikere, der i slutningen af måneden skal stemme om den danske særaftale.

Bruxelles lægger hus til en todages donorkonference for konflikten i Syrien, der vil samle mere end 70 lande, internationale organisationer og civilsamfundet for at samle penge ind til at møde de enorme omkostninger til humanitær støtte til syrere i og uden for landet.

Onsdag 5. april

EU's folkevalgte diskuterer og stemmer om deres ønsker til Brexit-forhandlingerne, som de dog først for alvor får indflydelse på, når de i sidste ende skal stemme ja eller nej til EU's færdige aftale med briterne. De stemmer også om den aftale om roaming, som blev indgået med EU-landene tidligere i år.

Torsdag 6. april

Jyske Finans får sin dag i retten, når EU-Domstolen tager stilling til, om det var diskrimination, at den bosniskfødte danske statsborger Ismar Huskic blev afkrævet informationer, som hans danskfødte kæreste ikke skulle levere, da de to skulle have et billån.

Der er uformelt konkurrenceministerrådsmøde på Malta, hvor der skal tales start-ups og forretningsklima for EU’s små- og mellemstore virksomheder. Samtidig søsættes projektet ”Ideas of Europe”, der skal formidle kontakt mellem entreprenører og dem med midler til at føre deres ideer ud i livet.

Fredag 7. april

Fredag og lørdag er det alle finansministrene, der mødes på Malta til diskussioner om fremtiden for den Økonomiske og Monetære Union, ubetalte lån, fremme af private investeringer i Nordafrika og skat i global kontekst.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00