Det sker i EU: Ministertræf, polske retsprincipper og danske domme

OVERBLIK: Ugen byder på seks ministerrådsmøder og et royalt visit i Bruxelles, mens EU-Kommissionen vil vise demokratiske muskler over for Polen og komme med kontroversielle forslag om det digitale indre marked. 

Mandag forventes EU-Kommissionen at komme med en hvas kritik af retstilstanden i Polen som led i et nyt demokrativærktøj, der skal holde EU-landene på dydens smalle sti i forhold til gældende retsprincipper. Polens premierminister, Beata Szydlo, har dog på forhånd afvist at lade sig diktere fra Bruxelles.
Mandag forventes EU-Kommissionen at komme med en hvas kritik af retstilstanden i Polen som led i et nyt demokrativærktøj, der skal holde EU-landene på dydens smalle sti i forhold til gældende retsprincipper. Polens premierminister, Beata Szydlo, har dog på forhånd afvist at lade sig diktere fra Bruxelles.Foto: Scanpix / Dylan Martinez
Rikke Albrechtsen

Mandag 23. maj

Udenrigsministre i Bruxelles
Det er de store spørgsmål, der præger udenrigsministrenes dagsorden, når de mandag skal diskutere EU’s regionale strategi for Syrien, Irak og kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat, samt de eksterne aspekter af EU’s migrationspolitik. Over frokosten vil de drøfte den nye globale sikkerhedsstrategi, som EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, har i støbeskeen og vil præsentere til juni. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) springer over, da han er i Istanbul til det første humanitære verdenstopmøde.

Kommissionen tager nyt demokrativærktøj i brug over for Polen
Første-næstformand i EU-Kommissionen, Frans Timmermans, har givet den polske regering frist til mandag til at omgøre en række kontroversielle beslutninger om blandt andet landets forfatningsdomstol. Ellers vil Kommissionen gå til fase to i den tretrinsraket, der skal få EU-lande på kant med Unionens demokratiske værdier tilbage på rette spor, inden det bliver nødvendigt at bruge EU-traktaternes såkaldte atombombe mod demokratisyndere, som er en suspension af stemmerettighederne. Den polske premierminister, Beata Szydlo, har dog på forhånd afvist at ville ligge under for ultimatummer fra EU.

 

Tirsdag 24. maj

Dom i dansk byggerisag
EU-Domstolen ser på en udbudssag angående udvidelse af jernbanestrækningen mellem København og Ringsted. Domstolen skal afgøre, hvad det har for konsekvenser, når en budgiver går konkurs under udbudsproceduren, sådan som det skete med E. Pihl og Søn i 2013. Firmaet stod sammen med Per Aarsleff A/S om et bud, som Aarsleff sidenhen videreførte i eget navn. Men spørgsmålet er, om det er tilladt.

EU’s retsstatsprincipper under lup
EU’s europaministre mødes i Bruxelles til den årlige såkaldte dialog om retsstatsprincipper, som blev indført som en mulighed for at få luftet bekymringer om retstilstanden inden for den europæiske familie. Årets tema er flygtninges retssikkerhed, hvilket er blevet et hedt emne, særligt i lyset af den meget udskældte flygtningeaftale, som EU har indgået med Tyrkiet. Men landene skal også svare på, hvordan de selv forholder sig til flygtninges rettigheder og pligter, og hvordan man får flygtninge i Europa til at omfavne grundlæggende demokratiske værdier. Ministrene vil også skulle forberede dagsordenen til EU-topmødet i juni.

Eurogruppen mødes
Eurolandenes finansministre vil diskutere de økonomiske udsigter for den fælles mønt i lyset af den forårsprognose, som EU-Kommissionen fremlagde tidligere på måneden, der forudser fortsat sløj vækst. Derudover vil euroministrene se på den spanske økonomi og på Grækenland, herunder på spørgsmålet om, hvorvidt landet skal have gældslettelse i et forsøg på at lokke Den Internationale Valutafond til at bidrage til den milliardstore hjælpepakke, der holder grækerne flydende.

 

Onsdag 25. maj

EU-finansministre på skattejagt
EU’s finansministre vil forsøge at blive enige om den skatteunddragelsespakke, som skal minimere lidt for kreativ skatteplanlægning fra store virksomheders side. De vil også formelt vedtage et direktiv om udveksling af skatteoplysninger om multinationale selskaber, som der allerede er nikket uformelt ja til. Derudover vil de se på moms, bankunion og på, hvordan det går med makroøkonomiske ubalancer i 19 lande – dog ikke i Danmark, der klarer sig for pænt til at være i den klub.

Kommissionen kommer med forslag om Netflix og e-handel
EU-Kommissionen fremlægger en lang række nye forslag for det digitale indre marked, som skal give forbrugerne bedre adgang til at handle varer og tjenester på nettet. Planerne, der indebærer en opdatering af reglerne for udbyderne af tv-indhold samt for onlineshopping, har vakt ramaskrig både i dele af erhvervslivet og hos filmbranchen, der frygter en udhuling af deres rettigheder, hvis EU løsner på de geografiske bindinger, der i dag gør det svært at handle på nettet på tværs af grænser.

Royalt visit i Parlamentet
Hollandske kong Willem-Alexander kaster glans over Europa-Parlamentet onsdag, hvor han for første gang i sin tid på tronen vil tale til EU’s folkevalgte. Den nye konge, der overtog rollen fra sin mor Beatrix i 2013, kommer for at markere, at hans land har formandskabet for EU’s ministerråd. Kongen vil også mødes med Parlamentets formand og med formændene for de politiske grupper.

 

Torsdag 26. maj

Dansk momssag for EU-Domstolen
En sag om 24 barrer blandet metal er landet i Luxembourg, efter Østre Landsret har bedt EU-Domstolen tage stilling til, hvordan sådanne metalbarrer skal behandles efter EU’s momsdirektiv. Barrerne bestod af gamle smykker, bestik, ure og metaldele fra industrien. Og spørgsmålet er nu, om sådan noget kommer under kategorien guldmateriale eller halvfabrikata i momsdirektivets forståelse.

EU-ministre taler spektrum
EU’s ministre med ansvar for telekommunikation skal til Bruxelles for at forsøge at blive enige om at reservere en del af radiofrekvensbåndet til mobilt internet, så man på koordineret vis kan rulle højhastighedsnet ud på tværs af Unionen. De vil også tage en bredere diskussion af EU’s telekomregler, der står over for en opdatering i efteråret. Ministrene vil skulle spise frokost med EU’s konkurrenceevneministre, der også er i byen. Omdrejningspunktet bliver fælles strategiske udfordringer inden for det digitale indre marked.

Konkurrenceevneministre ser på portabilitet og udstationering
EU’s konkurrenceevneministre er i Bruxelles, hvor de blandt andet skal blive enige om nye regler for brug af onlineabonnementer, når EU-borgere rejser rundt i Unionen. De skal også for første gang drøfte et nyt forslag om udstationering, siden en række landes parlamenter, herunder Danmarks, gik sammen om at udstede et såkaldt gult kort til EU-Kommissionen for at forbryde sig mod Unionens nærhedsprincip.

 

Fredag 27. maj

Forskningsministre til Bruxelles
EU's forskningsministre overtager dagsordenen på andendagen for konkurrenceevnerådet med diskussioner om, hvordan lovgivningsklimaet kan bliver venligere stemt over for forskning og innovation. Derudover er det blandt andet en evaluering af det 7. rammeprogram for forskning samt diskussioner om såkaldt Open Science, der præger dagsordenen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00