Det sker i EU: Sommerferie, men ikke til Tusk og Merkel

OVERBLIK: EU kører på lavt blus i anledningen af sommerferien, men ikke formanden for EU-cheferne i Det Europæiske Råd, Donald Tusk. Han møder torsdag den tyske kansler Angela Merkel for at diskutere, hvor EU skal gå hen, efter at briterne har stemt nej til Unionen.

Tysklands Angela Merkel og EU-præsident Donald Tusk skal blandt andet diskutere briternes nej til EU. Arkivfoto.
Tysklands Angela Merkel og EU-præsident Donald Tusk skal blandt andet diskutere briternes nej til EU. Arkivfoto.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Michael Hjøllund

Mens det politiske Danmark er på vej op i gear efter sommerferien, går det anderledes stille for sig i Bruxelles.

I EU-boblen arbejder den politiske mølle til langt ind i juli, hvorfor august er lig ferie og et minimum af politisk aktivitet. 

Mandag 15. august

Katolsk helligdag lukker Bruxelles
I EU-politikkens hovedstad er mandag dobbelt ferieramt. Dagen er en vigtig helligdag i den katolske kirke til ære for Jomfru Maria. Det er samtidig en officiel feriedag i både EU-institutionerne og hele Belgien. Dagen holdes også hellig i flere katolsk dominerede EU-lande som Østrig, Italien, Spanien og Polen.

Onsdag 17. august

Sturgeon holder EU-borgermøde
Borgere fra andre EU-lande bosat i Skotland kan onsdag møde landets førsteminister og formand for Det Skotske Nationalparti (SNP) Nicola Sturgeon til en snak om konsekvenserne af Storbritanniens nej til EU-medlemskab.

I Skotland stemte 62 % af vælgerne i juni for, at Storbritannien skulle blive i EU, og Nicola Sturgeon har kaldt det "demokratisk uacceptabelt", hvis Skotland trækkes ud af EU mod sin vilje. Derfor har hun også luftet muligheden for en ny skotsk uafhængighedsafstemning. Mødet mellem Nicola Sturgeon og EU-borgerne i Skotland – hvor 450 hidtil har meldt sig til – finder sted i den skotske hovedstad i Edinburgh Corn Exchange.

Torsdag 18. august

Tusk besøger Merkel
Mens de fleste EU-politikere holder fri, gælder det ikke Donald Tusk. Som formand for EU-ledernes klub – Det Europæiske Råd – er det ham, der er mødeleder på det uformelle EU-topmøde, der afholdes i Bratislava 16. september.

Her mødes lederne af ”EU 27” – det vil sige de 28 EU-landes stats- og regeringschefer minus Storbritanniens premierminister Theresa May – til et fælles møde, der ventes at blive domineret af juni måneds britiske EU-afstemning.

Som forberedelse mødes Donald Tusk torsdag med Tysklands kansler Angela Merkel til en arbejdsmiddag. Det foregår i den tyske by Meseberg, hvor Merkel tager imod i regeringsbygningen Schloss Meseberg.

Tusk har planlagt at mødes med alle de 27 EU-ledere samt den britiske premierminister Therese May forud for det uformelle topmøde. Merkel er dog den eneste, der er på programmet denne uge. 

Lørdag 20. august

Uafhængighedsfest i Estland
Estland fejrer lørdag sin genvundne uafhængighed fra Sovjetunionen, der blev udråbt 20. august 1991, efter 50 års besættelse af landet. Lokalt er dagen kendt som ”Tasiseseisvumispäev' og er en offentlig feriedag i Estland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

0:000:00