Det sker i EU: Tung trio grubler over Brexit

OVERBLIK: Tre stats- og regeringschefer diskuterer EU's største hovedpiner, mens EU's justitsministre mindes ofrene for totalitære regimer. En eks-kommissær skal aflevere sit besyv til en høring om Volkswagen-skandalen.

Den tyske kansler Angela Merkel og Frankrigs præsident François Hollande skal sammen med Italiens premierminister Matteo Renzi mandag diskutere Brexit og EU's håndtering af flygtningekrisen.
Den tyske kansler Angela Merkel og Frankrigs præsident François Hollande skal sammen med Italiens premierminister Matteo Renzi mandag diskutere Brexit og EU's håndtering af flygtningekrisen.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Michael Hjøllund

Sommerferien i Bruxelles går ind i sin sidste uge. Fra mandag 29. august begynder EU-møllen igen at male, men først en sidste uge med lav aktivitet i europæisk politik.

Mandag 22. august

Merkel, Renzi og Hollande diskuterer Brexit
Vi begynder i Italien. Nærmere bestemt på øen Ventotene vest for Napoli. Her mødes landets premierminister Matteo Renzi med den franske præsident François Hollande og den tyske kansler Angela Merkel. 

De tre tunge EU-ledere skal mandag diskutere briternes nej til EU, situationen i Tyrkiet og flygtningekrisen. Dermed bliver mødet endnu en opvarmningsrunde inden det uformelle topmøde for alle EU-chefer – minus Storbritanniens Theresa May – der afholdes i Bratislava 16. september.

Mindedag for ofre for totalitære regimer
Det slovakiske EU-formandskab er vært ved et todages arrangement: den årlige EU-mindedag for ofre for totalitære regimer. Hovedfokus er dels at ”minde ofre for nazisme, fascisme og kommunisme” og dels at diskutere aktuelle udfordringer med radikalisering i Europa.

Det sker alt sammen i Bratislava, hvor repræsentanter for 21 EU-landes justitsministerier deltager. Danmark er sammen med blandt andet Storbritannien, Italien og Cypern ikke at finde på deltagerlisten.

Torsdag 25. August

Deadline for eks-kommissær 
I kølvandet på sidste års Volkswagen-skandale, hvor bilgiganten indrømmede at have fiflet med køretøjernes forureningstests, har Europa-Parlamentet nedsat et særlig udvalg for at undersøge, om EU-Kommissionen og de enkelte medlemslande har siddet advarsler om svindel overhørig.

En lang række nuværende og tidligere topfigurer i EU-systemet skal høres i Parlamentet, der tager hul på rækken af møder i slutningen af august. Italienske Antonio Tajani, der var EU's industrikommissær fra 2010 til 2014, skal høres 5. september, og torsdag skal hans skriftlige svar på en lang række spørgsmål afleveres til Europa-Parlamentets undersøgelsesudvalg.

Udvalgets første høring foregår i øvrigt 30. august og involverer blandt andet tyske Günter Verheugen, der var EU's Industrikommissær fra 2004 til 2010.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00