Debat

DF: EU sætter vores SU under pres

DEBAT: Regeringen bør arbejde hårdere for at ændre EU's SU-regler, så færre EU-borgere får adgang til dansk SU. Det skriver Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
Uddannelses- og forskningsordfører

Tankerne bag SU er en helt central del af vores danske uddannelsespolitik. Tanken om, at det skal være muligt for alle at tage en uddannelse, så det ikke er afhængigt af, om man har familie, som kan betale for en. 

Disse tanker udfordres i disse tider af EU. De udfordres, fordi EU's regler giver nogle rettigheder til EU-borgere til at trække på vores danske ydelser. Det betyder, at vores SU-system kommer under pres. Hvis udviklingen fortsætter, så vil vi blive nødt til enten at skære i SU-ydelserne eller at omlægge systemet.

I SU-aftalen fra 2013 står følgende på baggrund af et skøn over en fremtidig udgift på op til 400 millioner årligt: "Såfremt udviklingen afviger væsentligt fra det forudsatte, forpligter partierne sig til i forligskredsen at sikre finansiering inden for SU-området og iværksætte relevante værnsinitiativer.

Ifølge aftalen skal regeringen arbejde for at få ændret EU's regler - en indsats, som ikke har haft den store effekt indtil nu.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
Uddannelses- og forskningsordfører

I den forbindelse vil Danmark arbejde aktivt i enhver relevant europæisk sammenhæng for at fremme forudsætningerne for at opretholde det nuværende danske SU-system.

I sidste ende forpligter partierne sig om nødvendigt til at omlægge SU-systemet.

Partierne tager til efterretning, at kravet til de videregående uddannelsers relevans for det danske arbejdsmarked er skærpet med det nye akkrediteringssystem. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser vil endvidere følge udviklingen i de videregående uddannelsesinstitutioners udbud og optagemønster med henblik på politisk opfølgning, hvis der viser sig at opstå en utilsigtet adfærd hos institutionerne som konsekvens af dommen. Forligskredsen vil blive orienteret som led i den årlige status"

Udgifterne stiger
Af den seneste status på området, som kun er en uge gammel, fremgår det, at vi i 2015 har nået cirka 320 millioner, og at der har været en stigning på cirka 100 millioner fra 2014. Det siger mig, at hvis vi ikke gør noget markant nu - så når vi over grænsen i 2016.

Ifølge aftalen skal regeringen arbejde for at få ændret EU's regler - en indsats, som ikke har haft den store effekt indtil nu. Ellers betyder det, at vi kommer til at skære i SU - eller omlægge SU'en. Hvis vi altså ikke kan få begrænset antallet af EU-arbejdstagere, som kommer til Danmark for at tage en uddannelse på dansk SU. 

Og her er det så, at vi i Dansk Folkeparti stilfærdigt siger, at en vej kunne være at begrænse antallet af engelsksprogede uddannelser som et enkelt værns initiativ. De unge, som så alligevel kommer og tager en uddannelse, men tager den på dansk, vil formentlig være så relativt få og samtidig så motiverede for at blive og bidrage i Danmark, at det ikke vil være noget problem.

Samtlige uddannelsesinstitutioner skal kigges efter i kortene
Endelig er det også væsentligt at holde fast i relevanskravet. Det betyder, at en uddannelse kun kan etableres på engelsk, hvis der er et dokumenteret behov på det danske arbejdsmarked for at gøre det. Ellers skal uddannelsen som udgangspunkt foregå på dansk (naturligvis med forbehold for udenlandske undervisere og udenlandsk undervisningsmateriale mv).

Når ministeren nu varsler en undersøgelse af forholdene med engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademierne, så vil jeg kraftigt opfordre til, at samtlige uddannelsesinstitutioner kigges efter i kortene, så vi får et samlet billede af, hvordan alle engelsksprogede uddannelser lever op til relevanskravet.

Udfra det billede kan vi så beslutte, hvilke uddannelser det stadig måtte give mening at opretholde på engelsk, og hvilke der kun skal kunne være på dansk.

Dokumentation

Fra 12. maj og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på SU.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.

Send dit indlæg til [email protected]


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00