Debat

DF: Jens Rohde fraskriver sig ansvaret for dyrere mobilregninger

DEBAT: Den nye aftale om roamingafgifter ender med at koste forbrugerne dyrt, skriver Jørn Dohrmann (DF). Jens Rohde, der har været med til at forhandle aftalen, burde anerkende sit ansvar for, at danskerne nu får dyrere mobilregninger.

Jens Rohde fraskriver sig ansvaret for, at aftalen om roamingafgifter ender med at koste forbrugerne dyrt, mener Jørn Dohrmann (DF).
Jens Rohde fraskriver sig ansvaret for, at aftalen om roamingafgifter ender med at koste forbrugerne dyrt, mener Jørn Dohrmann (DF).Foto: Ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørn Dohrmann (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

At gøre det billigere at bruge sin mobiltelefon i udlandet skulle egentlig have været et af de helt store salgstricks for EU i en tid, hvor unionen er ganske svær at sælge til dens borgere.

En ny aftale vil nu gøre det muligt at benytte sig af data, når man som mobilkunde er i udlandet, uden at betale ekstra. Væk skulle alle de forhadte såkaldte roamingafgifter, og danskerne og andre EU-borgere kan nu bruge mobilen med god samvittighed på sommerferien, og når de fremover bevæger sig udenlands inden for EU.

De seneste par ugers debat om de nye regler tegner dog et noget andet billede. 1,7 millioner danskere står nu til at få hævet priserne for deres mobilabonnementer, kunne TV 2 Business forleden fortælle.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Det er et resultat af, at de udenlandske teleoperatører fortsat kan opkræve betaling for roaming hos de danske selskaber. Disse må ikke længere opkræve en roamingafgift direkte hos kunden, men i stedet kan de hæve priserne for abonnementerne og derved dække sig ind.

Reelt betyder det, at det er de mest berejste danskere, der i forvejen ingen problemer har med at betale deres mobilregninger, der får en besparelse, mens det er danskerne, der sidder på et strammere budget, og som derfor rejser mindre, der betaler regningen.

De udenlandske teleoperatører må ikke længere opkræve en roamingafgift direkte hos kunden, men i stedet kan de hæve priserne for abonnementerne og derved dække sig ind.

Jørn Dohrmann (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Økonomisk omfordeling simpelthen. Over i de helt forkerte lommer.

Rohde render fra sin ansvar
En af de ledende arkitekter på EU’s nye regler er Radikales medlem af Europa-Parlamentet Jens Rohde. I takt med at virkeligheden har meldt sig hos en række kunder og medier, har han haft travlt med at bortforklare, hvad det egentlig er for en aftale, han har været med til at forhandle på plads.

Han skyder tilbage på selskaberne, der hæver priserne – disse tæller blandt andet YouSee og Telia.

Et stykke hen ad vejen kan jeg godt give Rohde ret i, at det er uretfærdigt, at forbrugeren bliver gjort til et økonomisk gidsel i denne sag.

Omvendt kan jeg også bare konstatere, at Jens Rohde benytter sig af samme manøvre som selskaberne. Han anklager dem for at sende regningen videre til forbrugerne. På samme måde kan man sige, at Rohde laver ansvarsfraskrivelse og sender aben videre til selskaberne.

Engrospriser falder – men forbruget stiger
For problemet med aftalen er, som Rohde også selv henviser til, at engrospriserne for 1 GB data falder fra 7,7 euro i 2017 til 2,5 euro i år 2022, hvilket isoleret set gør dataforbruget billigere.

Til gengæld omfatter aftalen også, at loftet for, hvor meget data der kan konsumeres i udlandet, stiger, i takt med priserne falder. Det vil med al sandsynlighed betyde, at der kommer til at ske en voldsom vækst i forbruget af data i udlandet.

Dermed tilfalder der stadig operatørerne en regning for datatrafikken, der vil være lig med den, de får i dag.

Jeg er bestemt ikke fan af, at det er kunderne, der får regningen. Overhovedet ikke. Men hvis vi skal tiltro os markedskræfterne, så er dette et uundgåeligt resultat af den aftale, Jens Rohde og EU har skruet sammen.

Jens Rohde kunne derfor godt tage at dirigere den anklagende pegefinger væk fra de slemme selskaber og lade den pege på sig selv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

0:000:00