Debat

DF: Jordskredsvalg indvarsler ny kurs i EU-politikken

DEBAT: Sandsynligheden for en reform af EU-systemet er med Dansk Folkepartis fremgang blevet større. De EU-positive partier er nu tvunget til at lytte, skriver medlem af Europa-Parlamentet Jørn Dohrmann (DF).

Sandsynligheden for en reform af EU-systemet er med Dansk Folkepartis fremgang blevet større, skriver medlem af Europa-Parlamentet Jørn Dohrmann (DF).
Sandsynligheden for en reform af EU-systemet er med Dansk Folkepartis fremgang blevet større, skriver medlem af Europa-Parlamentet Jørn Dohrmann (DF).Foto: Ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørn Dohrmann (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Jeg må indrømme, at jeg havde svært ved at få armene ned på valgaftenen. Det samme havde de fleste andre i Dansk Folkeparti.

Hele 37 mandater og mere end 21 procent til partiet. Det havde ingen set komme – og da slet ikke de mange meningsmålingsinstitutter. Her må der – trods ”statistisk usikkerhed” – sidde en del rundt omkring med røde ører.

Årsagerne til Dansk Folkepartis store fremgang bliver i disse dage endevendt af analytikere og kommentatorer. Jeg tror ikke, at teorien om ”udkanten mod de større byer” er helt forkert. Slet ikke, når man ser på danmarkskortet, hvor Dansk Folkeparti er blevet det største parti i eksempelvis Syd- og Sønderjylland, hvor jeg selv har mit udgangspunkt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er en landsdel, hvor folk ofte føler sig overhørte. Da Helle Thorning-Schmidt "afskrev" krisen lige før valget, var der mange hernede, der rystede på hovedet. Det kunne de hverken se på jobtal eller boligpriser. Det måtte være noget, de havde opfundet til lejligheden ovre i København. Det er også mange steder i de såkaldte udkantsområder, at man har måttet bære de største byrder på udlændingeområdet.

Reform af EU-systemet
Set fra min stol i Europa-Parlamentet var det også en rigtig god valgaften af andre grunde. Sandsynligheden for en reform af EU-systemet er nu blevet en smule større. Hvem husker ikke, hvordan et flertal i Folketinget for et års tid siden efter valget til Europa-Parlamentet valgte at ignorere fremgangen til de EU-skeptiske partier? Hvem husker ikke, hvordan Helle Thorning-Schmidt ignorerede et flertal i Folketinget i sagen om børncheck til EU-arbejdskraft?

Dansk Folkeparti er ikke længere til at komme uden om.

Jørn Dohrmann (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Vist er der forskelle mellem de fire partier i blå blok. Vist er der forskellige opfattelser af, hvor meget EU vi skal have. Men i valgkampen enedes de fire partier om at bakke op om Storbritannien og premierminister David Cameron i hans forhandlinger om en genforhandling af det britiske EU-medlemskab. Det er et vigtigt signal at sende. Det styrker alliancen af lande, som ønsker flere beslutninger ført tilbage til medlemslandene.

EU-partier tvunget til at lytte
Naturligvis er der også mange knaster. Vi er ikke enige om retsforbeholdet. Når afstemningen kommer senest til marts, skilles vandene. Dansk Folkeparti anbefaler fortsat et nej til at afskaffe retsforbeholdet, fordi en afskaffelse indeholder afgørende faremomenter – for eksempel udsigten til, at et flertal i Folketinget kan tilslutte Danmark en fælles EU-asylpolitik. Det kan let ske, hvis et parti som Det Radikale Venstre kommer til at svinge taktstokken igen. Og så kommer vi ikke ud af det.

Grænsekontrollen skiller os også i øjeblikket – og den går folk i Sønderjylland også op i. Den har ikke decideret med EU at gøre, men med den Schengen-aftale, som Danmark har tilsluttet sig. Her er jeg sikker på, at vi finder en løsning, som indebærer kontrol ved grænsen – eksperter har peget på, at det faktisk er muligt inden for rammerne af Schengen-samarbejdet.

Valget 18. juni kan sagtens ses som en naturlig forlængelse af valget til Europa-Parlamentet 25 . maj sidste år. Også her fik Dansk Folkeparti en enorm fremgang. Umiddelbart virkede det ikke, som om den kunne bruges til meget, fordi ja-partierne i Folketinget fejede valgresultatet af bordet. Men nu er de tvunget til at lytte. Dansk Folkeparti er ikke længere til at komme uden om. Jeg glæder mig til at følge udviklingen i den kommende tid – det samme gør vores partifæller i de andre partier i ECR-Gruppen. Der bliver lagt mærke til Danmark i denne tid.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

0:000:00