Debat

DI: Vi skal beskytte de gode ideer bedre

DEBAT: Som lille land skal vi gøre, hvad vi kan for at passe på de store ideer. Det er det, der skaber vækst og arbejdspladser i Danmark. Og det er netop det folkeafstemningen om patent, den 25. maj, handler om, skriver Kim Haggren fra Dansk Industri.
Foto: DI.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Haggren 
Erhvervsjuridisk chef, Dansk Industri

Danmark har store fordele af patenter og af deltagelsen i et europæisk patentsamarbejde.

Over 15 procent af vores bruttonationalprodukt kommer fra de virksomheder, som har flest patenter. Danske virksomheder, der fremstiller produkter beskyttet af patenter, beskæftiger over 200.000 medarbejdere. Derudover arbejder mindst lige så mange i virksomheder, der er underleverandører til de virksomheder, der har patenter.

For DI er sagen meget klar: Det gælder om at bevare konkurrenceevnen for de virksomheder, der i dag og fremover trækker læsset og bidrager mest til det danske samfund.

Patent gør viden til velstand
De knap 1.000 danske virksomheder, der i dag bruger patenter, finder vi i alle egne og regioner i Danmark. De er altså også med til at holde hjulene i gang - også dér, hvor der i dag er længere afstand mellem arbejdspladserne.

Meningen med patentreformen er at reducere omkostninger og administrativt besvær for alle disse virksomheder. Det betyder, at de i stedet kan bruge kræfterne på nye opfindelser og skabe endnu flere arbejdspladser.

Det er afgørende, at vi får mest muligt ud af vores viden og evner, fordi danske virksomheder må leve med et højere omkostningsniveau end i de lande ,vi traditionelt sammenligner os med.

Det er ikke tilfældigt, at Danmark og danske virksomheder klarer sig rigtig godt i internationale sammenligninger af evnen til at tænke nyt. Vores samfund investerer samlet svarende til tre procent af vores bruttonationalprodukt i forskning og udvikling. Erhvervslivets andel er på 2/3 af de samlede investeringer, svarende til 35 milliarder kroner årligt. Og det er via patentsystemet, at vi veksler vores investeringer i viden til velstand. Det er sådan, vi bedst passer på de store ideer.

Derfor er det ærgerligt, at Folketinget - denne gang - ikke kan hjælpe vores virksomheder og arbejdspladser med at konkurrere på lige vilkår med virksomhederne i det øvrige Europa. Det er nu lagt i hænderne på vælgerne at sikre danske virksomheder adgang til de samme fordele, som vil gælde i blandt andet Sverige, Tyskland og Holland.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

For der vil være forskel på, om Danmark deltager eller ej. Vi kan ikke bare stille os uden for patentsamarbejdet og så få en gratis omgang og alligevel høste alle fordelene.

Et nej bliver dyrt
For danske virksomheder bliver det en dyr affære, hvis det bliver et 'nej'. Konkret vil et nej til patentdomstolen betyde, at danske virksomheder fratages muligheden for at kunne forsvare deres patenter på dansk grund med danske dommere og på dansk. Det vil også blive dyrere for danske virksomheder at patentbeskytte deres opfindelser, fordi hjemmemarkedet skal beskyttes separat.

De ulemper vil især ramme vores mindre og mellemstore virksomheder, og derfor særligt ramme Danmark, da næsten ni ud af ti danske virksomheder, der tager patenter, netop er i den størrelse.

Danmark lever som lille åben økonomi i og af åben konkurrence. Vores patentaktive virksomheder har over to tredjedele af deres omsætning i udlandet og står alene for en tredjedel af den samlede danske eksport.

Det er via patentsystemet, at vi veksler vores investeringer i viden til velstand. Det er sådan, vi bedst passer på de store ideer.

Kim Haggren
Erhvervsjuridisk chef, DI

Den samhandel er af afgørende betydning for, at vi kan opretholde vores samfundsmodel. Det samme gælder virksomhedernes evne til fortsat at kunne tiltrække udenlandske investeringer. Den vil naturligvis blive påvirket, hvis danske virksomheder kommer til at stå i en dårligere konkurrencesituation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00