Ekspert: Danmark er stadig i top fem til at huse EMA

KONKURRENCE: EU-Kommissionen har netop vurderet buddene fra de lande, der har lagt billet ind på at få lov til at lægge by til Det Europæiske Lægemiddelagentur efter briternes EU-exit. Ekspert vurderer, at Danmark stadig ligger helt i top.

Danmark har stadig gode chancer for at blive hjemsted for EMA, vurderer ekspert efter EU-Kommissionens evaluering af kandidaternes tilbud.
Danmark har stadig gode chancer for at blive hjemsted for EMA, vurderer ekspert efter EU-Kommissionens evaluering af kandidaternes tilbud.Foto: /ritzau/Sebastian Buur Gunvald
Amalie Bjerre Christensen

Danmark ligger stærkt i feltet over lande, der vil huse Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Sådan lyder det, efter EU-Kommissionen har lavet en vurdering af de 19 lande, der har ansøgt om at lægge hjem til agenturet, når det skal forlade London som følge af briternes udtrædelse af EU.

”Jeg vil roligt sige, at Danmark fortsat ligger i top fem. Det er der ingen tvivl om,” siger Steffen Thirstrup, international medicinalrådgiver og tidligere chef i Lægemiddelstyrelsen.

Dokumentation

Afstemningen om EU-agenturet

I november vil EU’s europaministre skulle stemme om, hvem der skal have de to agenturer.

Afstemningen foregår via det, der populært kaldes melodi grand prix-modellen. Den går ud på, at landene hver har seks point, som de skal fordele til tre lande, der får henholdsvis tre, to og et point.

Får et land tre point fra 14 lande, har vi en vinder. Det forventes dog ikke at ske. Derfor vil de tre lande med det højeste antal point gå videre til anden runde. Her har landene kun et point at give. Også her vil opbakning fra 14 lande betyde sejr. Sker det ikke, vil de to bedst placerede gå videre til en tredje runde. Den, der får flest stemmer her, bliver kåret som vinder. Står de af uransagelige grunde lige, vil det siddende EU-formandskab trække lod.

Landene binder sig på forhånd til at acceptere udfaldet af afstemningen.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00