Ekspert: EU har brug for at levere på TTIP

HANDELSAFTALE: Selvom en tysk toppolitiker erklærer frihandelsaftalen TTIP død, advarer forsker mod at drage konklusioner for tidligt. Efter Brexit er EU mere presset end nogensinde til at vise, at man er i stand til at lave en aftale, lyder vurderingen.

Der er stor folkelig protest mod TTIP i EU's medlemslande.
Der er stor folkelig protest mod TTIP i EU's medlemslande.Foto: Ralph Orlowski/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Brexit lægger et ekstra pres på EU, som skal vise, at man kan levere ved at forhandle aftalen på plads.

Gabriel Siles-Brügge
Lektor ved University of Manchester

Det er for tidligt at drage konklusioner af de igangværende forhandlinger mellem EU og USA om en stor frihandelsaftale også kendt som TTIP.

Det mener Gabriel Siles-Brügge, der er lektor på University of Manchester med speciale i handelspolitik og forfatter til en bog om de igangværende TTIP-forhandlinger.

Vurderingen kommer i kølvandet på, at Tysklands socialdemokratiske vicekansler, Sigmar Gabriel, lørdag i et interview med tv-kanalen ZDF sagde, at TTIP-forhandlingerne "de facto er mislykket".

Dokumentation

Frihandelsaftalen mellem EU og USA

Siden 2013 har EU og USA forhandlet om det, der skal blive verdens største frihandelsområde og resultere i øget vækst og beskæftigelse på begge sider af Atlanten. Den 14. forhandlingsrunde om den såkaldte TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) fandt sted i juli måned. En ambition har tidligere lydt, at aftalen skulle være færdig ved årets udgang. Aftalen har dog mødt folkelig og politisk modstand både i Europa og i USA.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00