EL revser Danmarks ja til EU-regnskab

EU-HUSHOLDNING: Danmark stemmer for Rådets anbefaling af EU's regnskab, men er samtidig enig i kritik fra de lande, der stemmer imod. Holdningsløst, lyder anklagen fra Enhedslisten.
Ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) får Danmark mest indflydelse på behandlingen af EU's regnskab ved at stemme ja til Rådets anbefaling.
Ifølge finansminister Bjarne Corydon (S) får Danmark mest indflydelse på behandlingen af EU's regnskab ved at stemme ja til Rådets anbefaling.Foto: ft.dk
Michael Hjøllund

Fra dansk side har vi vurderet, at vi bedst kan påvirke processen i den rigtige retning ved at indgå aktivt i forhandlingerne.

Bjarne Corydon (S)
Finansminister
Fakta
Tidslinje: EU's 2011-regnskab
                                               
I januar begyndte medlemslandene at diskutere deres holdning til EU's 2011-regnskab.

Den 12. februar godkendte et flertal i Rådet en anbefaling om at acceptere regnskabet.

I slutningen af februar præsenterede Rådet deres anbefalinger til Europa-Parlamentets budgetudvalg.

Europa-Parlamentet ventes at stemme om regnskabet i plenarsalen til maj.


Kilde: Finansministeriet
Danmark står uden for gruppen af medlemslande, der i en erklæring åbent kritiserer EU's 2011-regnskab, selvom regeringen "ikke er uenig i kritikken". Det fremgår af et udvalgssvar fra finansminster Bjarne Corydon (S) til Europaudvalget.

I erklæringen kritiserer finansministre fra Storbritannien, Sverige og Holland, at EU's budget de sidste to år har indeholdt et stigende antal fejl, samt at det for attende år i træk ikke er lykkedes EU at få en uforbeholden blåstempling af regnskabet fra Den Europæiske Revisionsret i hus.

Ifølge finansministerens svar kan Danmark nikke genkendene til kritikken, men alligevel stemte regeringen ja til Rådets anbefaling. Den udmelding undrer Enhedlistens gruppeformand, Per Clausen, der efterlyser, at Danmark toner rent flag og støtter kritikken.

"Regeringen sender det signal, at Danmark ikke har nogen selvstændige holdninger, som man ønsker at markere, heller ikke selvom man har mulighed for at alliere sig med en række andre lande," siger han.

Dokumentation
Den Europæiske Revisionsret har siden 1995 afgivet en revisionserklæring til Parlamentet og Rådet om EU's regnskaber. Det gælder både regnskabernes rigtighed og de underliggende transaktioners (betalingers) lovlighed og formelle rigtighed.

Revisionsretten skønner, at fejlfrekvens i betalingerne som helhed er steget fra 3,7 procent i 2010 til 3,9 procent i 2011.

Stigningen skyldes primært flere fejl inden for landbrugs- og forskningsområdet.

Fejlprocenterne er fra 2006 til 2011 faldet fra 7 procent i 2006 til under 4 procent i årene 2009 til 2011.


Kilde: Grundnotat fra Finansministeriet


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00