Debat

EL: Vi vil også stemme om EU-medlemskab

DEBAT: EU har ændret sig markant, siden danskerne stemte om medlemskab i 1972. Det er på tide, at vi ligesom briterne finder ud af, om folketingsflertallet stadig har befolkningen med sig, skriver Søren Søndergaard (EL).

Danskerne bør også have mulighed for at stemme om EU-medlemskab, skriver Søren Søndergaard (EL). 
Danskerne bør også have mulighed for at stemme om EU-medlemskab, skriver Søren Søndergaard (EL). Foto: Folkebevægelsen mod EU
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Søndergaard (EL)
EU-ordfører

Om godt to måneder – 23. juni 2016 – går briterne til afstemning om EU-medlemskabet. Hvis der stemmes ja, så fortsætter det britiske EU-medlemskab på de betingelser, som premierminister David Cameron for nylig fik forhandlet igennem. Hvis der stemmes nej, så forlader landet EU.

I skrivende stund kender vi naturligvis ikke resultatet. Det kan gå både den ene og den anden vej. Blandt andet bliver det meget afgørende, om det lykkes for EU-tilhængerne at finde lydhørhed for deres skræmmekampagne, om at et nej vil sænke de britiske øer i havet – eller i hvert fald dømme befolkningen til evig fattigdom.

Danmark bør også stemme
Skulle det ende med, at Storbritannien forlader EU, så har det også betydning for os. Om ikke andet fordi vi i sin tid blev medlemmer samtidig med briterne og præcis med den begrundelse, at de meldte sig ind. Derfor bør en britisk udmeldelse i sig selv føre til, at den danske befolkning bliver spurgt, om vi ønsker at forblive i et EU uden briterne, eller om vi ønsker et andet europæisk samarbejde, som også omfatter ikke-EU-lande, som f.eks. Norge, Island og Schweiz.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men uanset resultatet af afstemningen i Storbritannien, så er der mange gode grunde til, at vi også i Danmark burde have en sådan afstemning. Først og fremmest er det mere end 40 år siden, at befolkningen sidst stemte om medlemskabet – og rigtig meget vand er løbet i åen siden da. EU beskæftiger sig med langt mere end dengang – inklusive områder, som vi ellers blev lovet, at EU aldrig ville komme til at blande sig i. Det gælder social- og arbejdsmarkedspolitikken, hvor EU blandt andet direkte har grebet ind over for strejkeretten. Helt i modstrid med løfterne fra 1972, om at ”nødderne knækker vi selv”. På den baggrund er det vel meget rimeligt, at det undersøges, om folketingsflertallet stadig har befolkningen med sig.

Vi kan lære af britisk model
Også når det gælder forberedelsen af folkeafstemningen, kan vi lære af den britiske model. I tide og utide hører vi jo fra EU-tilhængerne, at de i virkeligheden ønsker mange ting ændret ved det nuværende EU. Fint nok. Men så udnyt dog det momentum, som de britiske forhandlinger har skabt, til at forsøge at få dem igennem over for EU-systemet. Og det resultat, I kommer hjem med, kan I så lade befolkningen tage stilling til ved en folkeafstemning. En afstemning, hvor et ja er et ja til at forblive i EU på de nyforhandlede vilkår, og hvor et nej er et nej til EU-medlemskabet.

Uanset resultatet af afstemningen i Storbritannien, så er der mange gode grunde til, at vi også i Danmark burde have en sådan afstemning.

Hvad kan der egentlig ske ved det? Enten siger befolkningen ja, og det vil give dansk EU-politik en demokratisk legitimitet i mange år fremover. Eller også siger befolkningen nej, hvorefter Danmark må forlade EU. Men i den situation er det vel også godt. For det er i så fald befolkningens vilje. Og der er vel ikke nogen, som helt alvorligt ønsker at fastholde EU-medlemskabet på trods af befolkningens ønske om det modsatte?

Så lad os få den folkeafstemning om EU-medlemskabet nu – det vil være ren win-win!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00