Embedsmænd overtræder EU-retten med åbne øjne

INTERVIEW: Ny bog afslører, hvordan regeringsjurister leverer EU-retlige vurderinger med én konklusion til ministre, mens Folketinget får den modsatte konklusion. Det er et klart demokratisk problem, men der findes ingen let løsning på det, siger bogens forfatter, Jesper Tynell.

Vi er i høj grad dukse i EU i vores selvfremstilling og i de notater, der ryger over til Folketinget. Men billedet passer ikke helt i regeringens maskinrum, mener forfatter Jesper Tynell.
Vi er i høj grad dukse i EU i vores selvfremstilling og i de notater, der ryger over til Folketinget. Men billedet passer ikke helt i regeringens maskinrum, mener forfatter Jesper Tynell.Foto: Agnete Schlichtkrull/DR
Morten Øyen

Det er svært ikke at se det som et demokratisk problem, når vi har en folkevalgt forsamling, der stemmer på et forkert grundlag.

Jesper Tynell
Forfatter og journalist

Jeg er ikke blind for, at det i nogle situationer kan være sådan: at det faktisk styrker demokratiet at bryde EU-reglerne med åbne øjne. Det er et dilemma.

Jesper Tynell
Forfatter og journalist

Den danske selvforståelse, som duksen i EU, slås der alvorlige skår af i en ny bog af den Cavling-prisvindende journalist Jesper Tynell. I hans bog Mørkelygten afslører anonyme danske embedsmænd, hvordan de med åbne øjne har leveret juridiske konklusioner om, at dansk lov er på kant med EU-retten, til regeringen, mens Folketinget og offentligheden er blevet præsenteret for den modsatte konklusion.

Fakta
Titlen "Mørkelygten"
  • Af bogens indledning fremgår det, at nogle embedsmænd i Udenrigsministeriet bruger begrebet mørkelygten til at betegne situationer, hvor de over for Folketinget, pressen og befolkningen skriver, så de giver indtryk af, at regeringen belyser en sag fuldt og helt, men i realiteten kaster mørke over dele af den uden at sige noget direkte forkert.
  • Ifølge mange af de interviewede embedsmænd til bogen betragter de det som en del af deres job at gøre brug af forskellige former for mørkelygter. Målet er politisk at tilskære jura, tal og fakta, så de udadtil får virkeligheden til at tage sig ud på én måde, mens regeringen indadtil ved, at verden i virkeligheden ser ganske anderledes ud.

Kilde: Fakta fra "Mørkelygten", oktober 2014 af Jesper Tynell

I bogen går Jesper Tynell i dybden med sagen om børnechecken, arbejdsmarkedsafgiften og RUT-registeret, hvor embedsmænd for at støtte regeringens politiske vilje lavede en række krumspring for at udlægge reglerne fra EU-retten til regeringens politiske fordel.

”Vi skal give så god rådgivning som muligt om, hvad vi vurderer, de juridiske risici er. Men hvis regeringen i sidste ende ønsker at blæse dem en march, så kan de godt gøre det,” siger en annonym regeringsjurist i bogen.

0:000:00