Debat

Engelsk teatertorden og kræmmertaktik

BLOG: At Cameron fører aggressiv EU-retorik er blot for at demonstrere indflydelse over for sit parti og de engelske vælgere. Storbritannien er næppe på vej ud af EU.
Ellen Trane Nørby,
Politisk ordfører (V) og fungerende formand for Europabevægelsen.
Ellen Trane Nørby, Politisk ordfører (V) og fungerende formand for Europabevægelsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ellen Trane Nørby
Politisk ordfører (V) og fungerende formand for Europabevægelsen

David Cameron har fået verdens mægtigste mand op af stolen med sine udtalelser om, at Storbritannien kunne trække sig ud af EU – eller i hvert fald spørge det britiske folk i en folkeafstemning.

Det er udtalelser, der også har fået det til at løbe koldt ned ad ryggen på mange af EU’s ledere af frygt for et totalt EU-kollaps i denne krisetid. En frygt, som EU-kritikere og medierne har været hurtige til at kapitalisere på – og ikke mindst udstille, hvad de mener, er et tegn om, hvor skrøbeligt et fundament EU står på.

Storbritannien siger ikke farvel til EU
Forhåbentlig er det en ubegrundet frygt. For trods et forhold som hund og kat, så drager Storbritannien nytte af deres EU-medlemskab, og det er ikke blot, fordi fru Thatcher slog med håndtasken og lykkedes med "I want my money back". Trods partifællesskabet med Thatcher, så melder David Cameron ikke Storbritannien ud af EU – og trods kravet fra hans backbenchere, så tror jeg heller ikke, at han tør bringe selve spørgsmålet om EU-medlemskab til folkeafstemning. Hvis der bliver nogen afstemning om medlemskab i Storbritannien, så bliver det nok nærmere skotterne, der kommer til at stemme om, hvorvidt de vil høre med til Storbritannien!

Fakta

BLAND DIG!


Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]

Når jeg ikke tror, at David Cameron gør alvor af sine trusler, så er det, fordi de udtalelser, han kom med, og de krav, han stiller til samarbejdet, dybest ikke er anderledes end de krav og den politik, Konservative regeringsledere i Storbritannien har ført, siden Storbritannien blev medlem af EU.

Retorikken og kravene, David Cameron har fremsat, er stort set identiske med dem, Margaret Thatcher fremsatte, da hun sad på den britiske plads ved det europæiske forhandlingsbord: At magten bliver i London og rabat på budgettet, ellers brænder Storbritannien medlemskortet og lukker kontoen. Trods store ord den gang er Storbritannien stadigvæk EU-medlem, og de er på lange stræk et aktivt og positivt medlemsland!

Trods et forhold som hund og kat, så drager Storbritannien nytte af sit EU-medlemskab, og det er ikke blot, fordi fru Thatcher slog med håndtasken og lykkedes med " I want my money back".

Hvis der bliver nogen afstemning om medlemskab i Storbritannien, så bliver det nok nærmere skotterne, der kommer til at stemme om, hvorvidt de vil høre med til Storbritannien!

Ellen Trane Nørby (V)
Fungerende formand for Europabevægelsen

Så der er blot grund til at føle lettere irritation over, at David Cameron ikke har mere styr på sit parti, end at han er blevet nødt til at hæve retorikken i det Konservative Parti, hvor store grupper flirter med stemmekannibalerne i UKIP (United Kingdom Independence Party), der ønsker øjeblikkelig udmeldelse af EU – krise eller ej.

Kan prisen blive højere?
Enhver jyde ved, at køber man en brugt bil, så påpeger man alle fejl, inden man forhandler pris, og sådan er det også, når EU’s budget skal forhandles på plads. EU-landene er i gang med at forhandle det syvårige budget, og det forklarer måske også noget om, hvorfor retorikken fra Storbritannien, og andre pressede regeringsledere, er så aggressiv. 

David Cameron skal demonstrere sin indflydelse over for partiet og de engelske vælgere, som har oplevet kæmpe økonomisk tilbagegang og besparelser i det offentlige. Han skal vise, at han gør alt i sin magt for at forhandle den bedste løsning hjem til Storbritannien. Samtidig vakler David Camerons regeringskoalition med de liberale demokrater, som med det mangeårige Europaparlamentsmedlem Nick Clegg i øvrigt er meget EU-positive. Både i Europa og hjemme i Storbritannien efterlyser de Konservative vælgere resultater på Konservative mærkesager.

Til gengæld råder det ellers traditionelt konservative erhvervsliv i de engelske aviser i disse dage David Cameron til at holde tungen lige i munden og ikke tale sig op i et hjørne, hvor han bliver nødt til at gøre noget, som han (og Storbritannien) kommer til at fortryde.

Forhåbentlig lytter Cameron, måske også mere end andre europæiske statsledere, når erhvervslivet taler, og derfor bør han lade teatertordenen blive i Shakespeare-teateret og spare Europa for kræmmermentaliteten i en periode, hvor EU-projektet har behov for solidaritet frem for engelsk egotrip. Hvis David Cameron er drevet af ønsket om opsplitning, så kunne han i stedet vælge at udskrive folkeafstemning om Skotland, når budgetforhandlingerne er gjort færdige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00