Enhedslisten hiver Corydon i samråd om gentleman-aftale

KONTROL: Det virker mærkeligt at henvise til en uformel aftale fra 1970 som årsag til ikke at bakke op om større åbenhed om EU-institutionernes budgetter, mener Enhedslisten, der nu kalder finansministeren i samråd.
Finansminister Bjarne Corydon skal forklare, hvorfor en gammel såkaldt gentleman-aftale står i vejen for mere åbenhed om Rådets budget.
Finansminister Bjarne Corydon skal forklare, hvorfor en gammel såkaldt gentleman-aftale står i vejen for mere åbenhed om Rådets budget.Foto: Colourbox.dk
Morten Øyen
"Det virker som en meget dårlig undskyldning."

Sådan lyder det fra Enhedslisten, der er noget forundret over, at finansminister Bjarne Corydon (S) henviser til den såkaldte "gentleman-aftale" fra 1970 i stedet for at bakke op om europaparlamentarikernes krav om større åbenhed om Rådets administrative budget.

"Jeg synes, det er meget tyndt at henvise til en næsten 43 år gammel aftale, som ikke er juridisk bindende. Derfor vil jeg nu kalde finansministeren i samråd, så han kan forklare, om det virkelig er regeringens holdning, at den aftale er belæg for, at man modarbejder større åbenhed om EU's budgetter," siger Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen.

Gentleman-aftalen er oprindeligt en rådsbeslutning fra april i 1970, der siden er blevet til en praksis, hvor Rådet og Europa-Parlamentet formelt ikke blander sig i hinandens budgetter. Aftalen er således fra, før Danmark blev medlem af EU, og siden har Europa-Parlamentet fået betydelig mere magt. Derfor er der god grund til at overveje, om aftalen virkelig skal forhindre mere åbenhed i dag, mener Enhedslisten.

"Vi mener, det er et klart politisk valg, om man vil arbejde for mere åbenhed eller værne om den lukkethed, der er i dag. Og det håber jeg, regeringen også vil tage politisk stilling til," siger Nikolaj Villumsen.

Nikolaj Villumsen har sendt følgende samrådsspørgsmål til finansminister Bjarne Corydon: 

"Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen på baggrund af den 43 år gamle såkaldte gentleman-aftale, som ikke er juridisk bindende, afviser EU-Parlamentets traktatfæstede ret til indsigt i Rådets budgetter".

Dokumentation
Sagen kort:

På plenarsamlingen 23. oktober 2012 nægtede parlamentarikerne at give deres godkendelse til Rådets budget for regnskabsåret 2010.
Parlamentets afvisning skyldes det manglende samarbejde med Rådet. Ifølge parlamentarikerne nægter Rådet at besvare Parlamentets spørgsmål, møde Budgetkontroludvalget og udlevere de dokumenter, der er nødvendige for at gennemgå institutionens budget.
Parlamentarikerne hævder samtidig, at de ifølge traktaten skal have adgang til de oplysninger, de behøver vedrørende Rådets udgifter. Det, mener Rådet, er et brud på den såkaldte "gentleman-aftale".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00