EP-formandsposten skal fortsat deles i døren

EP-FORMAND: Europa-Parlamentets to største politiske grupper skal fortsat dele Parlamentets formandspost imellem sig efter næste valg. Det mener Konservative og Socialdemokraterne. Udemokratisk at holde små partier ude, mener MEP Anna Rosbach Andersen.
Socialdemokratiske Martin Schulz er i øjeblikket Europa-Parlamentets formand. Han overtog posten fra konservative Jerzy Buzek midt i valgperioden.
Socialdemokratiske Martin Schulz er i øjeblikket Europa-Parlamentets formand. Han overtog posten fra konservative Jerzy Buzek midt i valgperioden.Foto: © European Union 2012 EP/Pietro Naj-Oleari
Kristoffer Hecquet

Er det rimeligt, at de to største partier i Europa-Parlamentet deler posten som formand i Europa-Parlamentet imellem sig uden at tage hensyn til de mindre partier?

Ja, for det er nu engang det mest demokratiske, mener Bendt Bendtsen (K), som sidder i den konservative gruppe EPP, der er den største gruppe i Europa-Parlamentet. Han håber derfor, ordningen også vil fortsætte i den næste valgperiode.

"Jeg vil tro, at man forstætter med at dele EP's formandspost mellem EPP og S&D. Selvom de små grupper ikke kan lide det, så er det altså demokratiet, der taler," siger Bendt Bendtsen. Han henviser til, at det er det parlamentariske flertal, der bestemmer.

Kommer flest til gode
Bendt Bendtsen bliver bakket op af Ole Christensen (S), der er medlem af Parlamentets næststørste gruppe, det socialdemokratiske S&D.

Fakta
Efter valget i 2009 indgik de to største grupper, EPP og S&D, en aftale om at dele Europa-Parlamentets formandspost midt i valgperioden. Den tidligere polske premierminister Jerzy Buzek fra konservative EPP sad som formand de første 2½ år.

I begyndelsen af 2012 blev der holdt midtvejsvalg i Europa-Parlamentet om formandsposten. Her blev den tyske socialdemokrat og gruppeformand for de europæiske socialdemokrater (S&D) Martin Schulz valgt til posten, selvom også kandidater fra grupperne ECR og ALDE stillede op. S&D og EPP har tilsammen flertal i Europa-Parlamentet.

"Jeg både håber og tror på, at der fortsat vil være vilje til at kigge på tværs af partierne efter valget, fordi det giver et godt samarbejde. Selvom jeg sagtens kan sige det nu, hvor Socialdemokraterne er i mindretal, så tror jeg, at det kommer flest til gode på denne måde," siger Ole Christensen.

I øjeblikket er det S&D's tidligere gruppeformand Martin Schulz, der er Parlamentets formand efter at have overtaget posten fra EPP's Jerzy Buzek midt i valgperioden, der startede efter valget i 2009. Ole Christensen mener, at dette har skabt mere stabilitet i Parlamentets arbejde, end hvis EPP havde siddet som formand alene.

Jeg har meget svært ved at forstå, hvad det formålstjenstlige er i at begrænse den demokratiske proces. Det styrker ikke formandens legitimitet, hvilket er ærgerligt for Parlamentets ansigt udadtil.

Anna Rosbach
Medlem af Europa-Parlamentet

"Det ville skabe mere konfrontation og flere politiske slagsmål, hvis det kun var det største parti, der sad på formandsstolen," vurderer han.

Utilfredshed i de mindre partier
MEP Anna Rosbach er ikke enig med Bendt Bendtsen og Ole Christensen i, at det er demokratiet, der taler.

"Det har tidligere været sådan, at de forskellige grupper stillede med hver deres kandidat, hvorefter der blev ført reel valgkamp. Det mener jeg, at man burde gøre igen. Demokrati burde ikke handle om aftaler bag lukkede døre," siger hun og fortsætter:

"Jeg har meget svært ved at forstå, hvad det formålstjenstlige er i at begrænse den demokratiske proces. Det styrker ikke formandens legitimitet, hvilket er ærgerligt for Parlamentets ansigt udadtil."

Anna Rosbach er medlem af gruppen Konservative og Reformister (ECR), der efter valget i 2009 blev oprettet som en udbrydergruppe fra EPP af bl.a. britiske og polske konservative. ECR er en af de mindste politiske grupper i Europa-Parlamentet.

Giver grumset politisk billede
Ole Christensen er enig med Rosbach i, at der også er problemer ved at dele formandsposten i døren, selvom han generelt er tilhænger af den dobbelte formand.

"Det er ikke kun positivt. Det er jo også med til at udviske forskellene på de politiske fløje. Vi står jo trods alt med meget forskellige politiske holdninger i EP, så på denne måde bliver det mere grumset," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Ole Christensen

Fhv. produktionsdirektør, Dansk Landbrugs Grovvareselskab

Anna Rosbach

Fhv. MEP (DF og Fokus), fhv. regionsrådsmedlem (DF), Region Hovedstaden
industrielt design (Technische Universität Berlin), operasanger

0:000:00