Erhvervslivet om Brexit: Usikkert og stærkt bekymrende

USIKKERHED: Det danske erhvervsliv er bekymret efter briternes nej til EU. Vi går en usikker fremtid i møde, lyder det.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Usikkerhed og bekymring præger stemningen i det danske erhvervsliv dagen efter, at briterne stemte sig ud af EU.

Og der venter nu en stor opgave med at holde sammen på det europæiske samarbejde, lyder det fra Karsten Dybvad, der er administrerende direktør i Dansk Industri (DI). Han kalder briternes nej til EU for et alvorligt tilbageslag for Europa.

”Der er ikke noget alternativ til et tæt samarbejde mellem landene. Vi har brug for et stærkt Europa som skaber stabilitet, økonomisk fremgang og frem for alt fælles løsninger på fælles udfordringer.”

LÆS OGSÅ: Regeringen opretter ny taskforce efter Brexit

Ifølge DI eksporterede Danmark 70 milliarder kroner til Storbritannien i 2015, hvilket sikrer 50.000 danske arbejdspladser. Samtidig har danske virksomheder 700 datterselskaber placeret i Storbritannien med i alt 90.000 ansatte.

”Briternes nej til EU skaber langvarig usikkerhed på vores femte største eksportmarked, og dermed skaber det også en tilsvarende usikkerhed for danske eksportindtægter,” siger Karsten Dybvad.

Avler usikkerhed
Også hos Dansk Erhverv ærgrer man sig over resultatet af den britiske afstemning. Her mener EU-chef Kasper Ernest, at et britisk farvel til EU er skidt for både det danske erhvervsliv og for Danmark generelt.

”Det avler usikkerhed, og det vil blive dyrere at handle med Storbritannien. Vi havde håbet på, at de var blevet, men uanset resultatet har Danmark absolut størst interesse i at være del af EU-fællesskabet,” siger Kasper Ernest.

LÆS OGSÅ: Danske reaktioner: Putin er den eneste, som bør juble i dag

Ifølge Finansministeriets økonomiske redegørelse fra maj, betyder Brexit både lavere vækst og flere arbejdsløse i Danmark.

Finansministeriets vurdering er, at væksten med et britisk farvel til EU vil lande på 0,9 procent i år mod 1,1 procent, hvis briterne var blevet i EU. Næste år bliver forskellen endnu større, som man kan se i tabellen herunder:

 

Kilde: The economic consequences of Brexit: A taxing decision., OECD Economic Policy Paper, no. 16, april 2016 og Finansministeriets egne beregninger.

L&F: Briter har stadig brug for bacon
Hos Landbrug & Fødevarer mener direktør Karen Hækkerup, at briternes nej til EU kommer til at skabe usikkerhed for danske virksomheder, som eksporterer fødevarer til Storbritannien.

”Det er stærkt bekymrende, at briterne nu forlader EU. Jeg tror dog stadig på, at der er et marked for dansk bacon i Storbritannien, da man i dag er langt fra at være selvforsynende med landbrugsprodukter,” siger Karen Hækkerup.

Hun peger på, at der nu venter et stort arbejde med at få lavet aftaler, så Danmark fortsat kan eksportere bacon og andre fødevarer til Storbritannien.

LÆS OGSÅ: Politisk jordskælv i Storbritannien: Briterne er ude af EU

I den danske fagbevægelse er der også bekymring. LO-formand Lizette Risgaard peger på, at man selvfølgelig skal respektere briternes valg, men at resultatet er bekymrende.

”Vi vurderer, at briternes farvel til EU får en række negative konsekvenser for den økonomiske udvikling og beskæftigelsen – ikke bare for briterne, men for hele EU,” siger LO-formand Lizette Risgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Karsten Dybvad

Senior fellow, Kraka, fhv. departementschef, Statsministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1985)

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

0:000:00