EU-formand kaldt til afhøring i hjemlandet

STORPOLITIK: Donald Tusk er blevet kaldt til afhøring i en sag fra hans tid som premierminister i Polen. Sagen handler om den polske efterretningstjenestes opførsel, og indkaldelsen kommer ugen efter Polen forsøgte at blokere Tusks genvalg.

Foto: Francois Lenoir/Scanpix
Kasper Kaasgaard

I sidste uge forsøgte Polen forgæves at forhindre landets tidligere premierminister Donald Tusk i at blive genvalgt som formand for Det Europæiske Råd.

I denne uge er det anklageren i landets hovedstad, Warszawa, der gør livet surt for den polske EU-formand. Tusk er nemlig blevet indkaldt til afhøring i sit hjemland onsdag 15. marts.

Der er tale om en sag fra 2010, hvor Tusk var premierminister i Polen. Ifølge Financial Times drejer den sig om ”upassende samarbejde” mellem den polske og russiske efterretningstjeneste. Det angivelige samarbejde skal ikke være blevet godkendt af Tusk, som ikke desto mindre nu skal vidne i sagen.

Ifølge Associated Press involverer sagen mystiske omstændigheder ved et flystyrt, som dræbte Polens tidligere præsident, Lech Kaczynski. Hans tvillingebror er i dag formand for partiet Lov og Retfærdighed, som sidder ved magten i Polen. 

Melder afbud
Sagen er ikke rettet mod Donald Tusk, men imod tidligere højtstående personer i efterretningstjenesten. Det er en indviklet og langstrakt sag, som nu altså kommer til at spille en rolle i den verserende polske modstand mod Donald Tusk. Ved et EU-topmøde i sidste uge forsøgte Polen først at blokere Tusks genvalg, og da det mislykkedes nægtede de at godkende konklusionerne fra mødet.

Tusk selv er ikke i stand til at møde op i Polen onsdag, som anklagemyndigheden ellers har bedt ham om.

EU-formandens talsmand oplyser til Reuters, at Donald Tusk er optaget.

”På grund af forpligtelser med at rapportere til Europa-Parlamentet efter hvert rådsmøde vil han være i Strasbourg til plenarsamling onsdag 15. marts,” siger talsmanden til mediet.

Talsmanden oplyser videre, at Tusk agter at udtale sig som vidne på et senere tidspunkt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

0:000:00