EU kalder til stormøde om flygtningenes mest populære rute

BALKANRUTEN: For første gang mødes ministre fra 40 lande i dag i Luxembourg for at forsøge at skabe fælles fodslag omkring den kaotiske håndtering af den flygtningerute, der lige nu går fra Syriens nærområder via Grækenland over Balkan til EU.

EU's migrationskommissær Dimitris Avramopoulos ankommer til Luxembourg, hvor 40 ministre fra landene omkring den såkaldte Balkan-flygtningerute mødes i aften.
EU's migrationskommissær Dimitris Avramopoulos ankommer til Luxembourg, hvor 40 ministre fra landene omkring den såkaldte Balkan-flygtningerute mødes i aften.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den såkaldte Balkanrute er i højsædet, når EU-ministre flankeret af kolleger fra blandt andet balkanlandene, Tyrkiet, Libanon og Jordan torsdag aften mødes i Luxembourg for at diskutere det, der pt. er den allermest trafikerede flygtningerute ind i Unionen.

Flere hundrede tusinde har gennem de seneste måneder taget vejen, der primært går fra Tyrkiet gennem et Grækenland med et sammenbrudt asylsystem over Balkan mod Nord- og Vesteuropa.

Det har ledt til paniske grænselukninger, opstilling af pigtrådshegn langs dele af den ungarske grænse, tumultagtige scener på togstationer og landeveje og opblusset nabostrid mellem lande, hvis nationale forsøg på at tøjle tilstrømningen har vidtrækkende konsekvenser uden for egne territorier.

”Denne flygtningekrise kan kun løses, hvis vi arbejder sammen, både inden for EU og med vores nabolande, og ikke modarbejder hinanden,” lyder det fra EU’s migrationskommissær, Dimitris Avramapoulos, forud for konferencen.

”Vi har brug for vedvarende og konstruktiv dialog, ikke mure og hegn,” siger han.

Noget for noget
Konferencen vil se på, hvordan der kan gives direkte støtte til Tyrkiet, Libanon og Jordan, hvor langt størstedelen af flygtningene fra konflikten i Syrien befinder sig. Det skal diskuteres, hvordan flygtninge kan få adgang til for eksempel arbejdsmarkeder og skolegang og andre basale nødvendigheder, der kan begrænse antallet, der ønsker at tage turen til Europa. Og hvad landene eventuelt skal have for det, hvilket allerede er under diskussion med Tyrkiet

Der vil også blive set specifikt på Balkanlandene, både inden og uden for EU, der lige nu fungerer som transitrute for det, som Kroatiens ambassadør i Belgien, Mario Nobilo, beskriver som en ”flygtninge-tsunami”.

”I løbet af de sidste 20 dage er der kommet 110.000 flygtninge til Kroatien,” siger Nobilo, der understreger, at det er folk på vej videre.

”De fleste er ikke interesseret i at blive i Kroatien eller Serbien. Deres umiddelbare mål er at komme til Vesteuropa så hurtigt som muligt. For det første, fordi vinteren er på vej. For det andet, fordi de er bange for, at landene begynder at lukke grænserne,” siger Nobilo.

Forbedre forholdene
På konferencen vil det blive diskuteret, hvordan der kan ydes støtte til transitlandene, så de kan forbedre deres egne modtagecentre og øge deres registrerings- og asylbehandlingskapacitet, så de netop ikke bare fungerer som transitlande, men også tager deres andel af flygtninge.

Men så er der også stærkt behov for at opruste kapaciteten, lyder det fra senioranalytiker hos tænketanken Open Society Institute, Srdjan Cvijic.

”Vi har hårdt brug for at forstærke asylsystemerne, forbedre og reformere dem. Fordi de virker ikke på nuværende tidspunkt,” siger Cvijic.

Han understreger dog også det ironiske i, at for eksempel de serbiske modtagelsescentre faktisk ikke rigtig er i brug, på trods af at der dagligt ankommer 4-5000 til landet.

”De er tomme nu. De var fulde indtil marts. Men nu vil alle skynde sig nordpå,” siger han.

Ved konferencen vil der også blive diskuteret menneskesmugling og inddragelse af lande, hvorfra der kommer mange økonomiske migranter til Europa.

Skal enes om erklæring
Mødet skal munde ud i en fælles erklæring, som alle de 40 landes udenrigs- og indenrigsministre kan stille sig bag.

Der forventes ikke den store substans i erklæringen. Men EU-diplomater hæfter sig ved, at det er første gang, man på den måde får samlet alle lande på ruten til at diskutere den fælles udfordring.

Danmark er repræsenteret ved konferencen af integrationsminister Inger Støjberg (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00