EU kaster energipolitikken ind i Rusland-konflikt

AFHÆNGIGHED: En række EU-lande med Danmark og Storbritannien i front vil mindske EU's afhængighed af energiimport som en konsekvens af Unionens konfrontation med sin russiske nabo. Eksperter vurderer dog, at EU allerede sidder med de bedste energikort på hånden.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil overtale sine EU-kolleger til at støtte en indsats, der skal gøre Unionen mere uafhængig af energiimport fra blandt andet Rusland.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil overtale sine EU-kolleger til at støtte en indsats, der skal gøre Unionen mere uafhængig af energiimport fra blandt andet Rusland.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Michael Hjøllund

Ethvert træk, der kan skade Ruslands image som en pålidelig gasleverandør vil formentligt lede til langsigtede effekter, der er langt værre end kortsigtede sanktioner.

Arno Behrens
Leder af energienheden hos tænketanken Center For European Policy Studies
BRUXELLES: EU skal være mindre afhængig af energiimport fra sin store nabo mod øst.

Det mener Danmark og en række EU-lande, der ønsker, at EU-Kommissionen over de næste måneder udarbejder en handlingsplan for, hvordan Unionen kan mindske afhængigheden af importeret energi, særligt naturgas.

Det skal blandt andet ske gennem mere fokus på energieffektivisering, brug af flere forskellige typer af energikilder, samt styrket koordination af EU's energiinfrastruktur.

Initiativet kommer i kølvandet på konflikten mellem de to stormagter, der har nået nye højder efter Rusland tidligere på ugen valgte at annektere Ukraine-halvøen Krim.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00