EU-kommissær skamroser Vestager

EU-RENOMMÉ: Margrethe Vestager (R) får fine ord med på vejen i Bruxelles. Hun ses som en kompetent mægler, der nyder stor respekt i EU og omegn.

Margrethe Vestager har en stor stjerne hos EU-kommissær for det indre marked Michel Barnier.
Margrethe Vestager har en stor stjerne hos EU-kommissær for det indre marked Michel Barnier.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I EU-hovedkvarteret regner det med plusord over Danmarks kommende EU-kommissær, Margrethe Vestager (R).

Kilder på hendes kommende arbejdsplads og i det Ministerråd, hvor hun har slået sine folder cirka en gang om måneden de sidste par år, taler samstemmigt pænt om den afgående danske økonomi- og indenrigsminister.

”Hun er ekstremt velrespekteret og både slagkraftig og konstruktiv i sine indlæg. Jeg er slet ikke i tvivl om, at hun vil blive en fremragende EU-kommissær,” siger Michel Barnier, EU’s kommissær for det indre marked, som Vestager særligt under det danske formandskab havde et tæt samarbejde med.

Besværlige Danmark
Det har ellers ikke været nogen let opgave, Margrethe Vestager har været på som Danmarks repræsentant i det såkaldte Økofin-ministerråd.

Hun er ekstremt velrespekteret og både slagkraftig og konstruktiv i sine indlæg. Jeg er slet ikke i tvivl om, at hun vil blive en fremragende EU-kommissær.

Michel Barnier
EU-kommissær

Danmark er som ikke-euroland med helt særlige behov ikke nødvendigvis en nem partner at have med i forhandlinger.

Det er diskussionerne om EU’s bankunion et godt eksempel på, hvor Vestager gennem hårde, langtrukne forhandlinger fik strikket en model sammen, som på trods af den danske outsider-status tillader Danmark at være fuldt og helt med. Det skete uden på noget tidspunkt at tilkendegive, om det overhovedet var en mulighed, som Danmark ville benytte sig af, hvilket regeringen stadig ikke har taget stilling til.

Bestemt dame
Vestager har heller ikke forsøgt at stryge nogen i EU-land med hårene i forhold til en fælles europæisk skat på finansielle transaktioner, hvor hun har været meget tydelig i sin afvisning af dansk deltagelse.

Alligevel ses hun af embedsmænd med særligt kendskab til forholdene på Ministerrådets indre linjer som ekstremt kompetent og en dygtig mægler, som ikke bare kommer med et problem, men også har en løsning med i håndtasken.

”Hun kan spillet, hun har kvindelig charme, hun har faglig viden, og så har hun politisk tæft. Den kombination er ret god hernede,” siger en EU-kilde.

Godt netværk
Andre fremhæver hendes gode forhold til både en kommissær som Barnier og til hendes ministerkolleger – ikke mindst Tysklands magtfulde finansminister, Wolfgang Schäuble.

Netværket har hun brugt aktivt i forsøget på blandt andet at redde danske realkreditobligationer fra at blive anset for at være andenrangspapirer. Her gennemførte hun en lobbyturné til Berlin, Paris, London og Bruxelles for at forklare den danske sag for sine kolleger.

Andre kilder i Rådet peger på, at hun forstår at se det store billede i stedet for kun at pleje danske interesser.

”Når hun tager ordet i debatterne, er det tydeligt, at hun tænker videre end bare den danske holdning,” lyder det fra en EU-embedsmand, der pointerer, at Vestager især gjorde sig bemærket under det danske EU-formandskab med kompetent mødeledelse midt i en galopperende økonomisk krise.

Kan ikke lide kaffen
Hvad det end bliver for en tung post, som kommende formand for EU-Kommissionen Jean-Claude Juncker har i vente til hende, lyder vurderingen i EU-kredse, at hun med sin erfaring og politiske tæft vil gøre det godt.

”Hun bliver set som meget skarp, fokuseret, professionel og konstruktiv. Hun nyder meget høj agtelse blandt de andre ministre. Fra Kommissionen har samarbejdet altid været meget positivt,” lyder det fra en kilde i EU-Kommissionen.

Hos paraplyorganisationen for de liberale partier i Europa, ALDE, som Radikale er medlem af, er der også stor tilfredshed med udnævnelsen.

"Jeg er slet ikke i tvivl om, at hun vil gøre både Danmark og EU stolt. Hun er åbenlyst i stand til at håndtere en vigtig post og de besværlige folk, som hun vil møde i Bruxelles. Vi har brug for nogle med den tapperhed og beslutsomhed - mod og mandshjerte - som Margrethe vil tage med til EU," siger ALDE's formand Graham Watson, som hun har arbejdet sammen med i sin kapacitet som politisk leder for Radikale.

Kun på ét punkt anses hun som besværlig i EU-land. Hun gider ikke drikke kaffen i Ministerrådet, hvis hun kan slippe. Derfor får hun folk omkring sig til at hente hendes caffe latte ude af huset.

Det kan de godt skrive sig bag ørerne i EU-Kommissionens hovedkvarter Berlaymont på den anden side af gaden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00