EU-lande presser flygtningekvoter igennem

FLERTAL: I et helt usædvanligt træk valgte et flertal af EU-ministre tirsdag at tvinge en fordeling af 120.000 flygtninge igennem blandt EU-landene trods modstand fra flere sider.

EU-Kommissionens første-næstformand Frans Timmermans (tv) og den luxembourgske asyl- og immigrationsminister Jean Asselborn præsenterer aftalen mellem EU-landene om at omfordele 120.000 flygtninge fra Italien og Grækenland over de næste to år.
EU-Kommissionens første-næstformand Frans Timmermans (tv) og den luxembourgske asyl- og immigrationsminister Jean Asselborn præsenterer aftalen mellem EU-landene om at omfordele 120.000 flygtninge fra Italien og Grækenland over de næste to år.Foto: Rådet for den Europæiske Union
Lise-Lotte SkjoldanRikke Albrechtsen

BRUXELLES: Vreden og frustrationen var til at tage at føle på hos en række østeuropæiske lande, efter et flertal af EU-ministre mandag valgte at tvinge en fordeling af 120.000 flygtninge ankommet til Italien og Grækenland igennem mod deres vilje.

“Den almene fornuft tabte i dag,” lød det fra den tjekkiske indenrigsminister, Milan Chovanec, der sammen med kolleger fra Rumænien, Slovakiet og Ungarn stemte imod planen, mens finnerne afstod fra at stemme.

Det er første gang i EU-samarbejdets historie, at en beslutning af så følsom karakter på flygtningeområdet trækkes ned over hovedet på modvillige lande. Men vurderingen fra ledende kræfter har været, at Unionen i den eksisterende flygtningekrise ikke havde tid til at kaste sig ud i et længerevarende diplomatisk tovtrækkeri om den sag.

“Vi er i en nødsituation”
Den luxembourgske asyl- og immigrationsminister, Jean Asselborn, der varetager funktionen som formand for sine ministerkolleger, gjorde det klart, at der var gjort, hvad der kunne gøres for at finde fælles fodslag.

Nogle vil sige i dag, at Europa er splittet, fordi beslutningen ikke blevet taget i konsensus. Men vi er i en nødsituation, og EU er blevet beskyldt for ikke at rykke hurtigt nok, når vi skal tage beslutninger.

Jean Asselborn
Luxembourgs immigrations- og asylminister

“Nogle vil sige i dag, at Europa er splittet, fordi beslutningen ikke blevet taget i konsensus. Men vi er i en nødsituation, og EU er blevet beskyldt for ikke at rykke hurtigt nok, når vi skal tage beslutninger,” sagde Jean Asselborn og fortsatte:

"I dag blev vi nødt til at vedtage en beslutning om at omfordele 120.000 mennesker. Hvis vi ikke havde gjort det, ville Europa stå endnu mere splittet, og vores troværdighed ville være endnu mere svækket.”

Fra EU-Kommissionen udtrykte første-næstformand Frans Timmermans tiltro til, at også de nedstemte lande nu vil respektere afstemningens resultat. Også selv om der lød andre toner fra de omtalte landes hovedstæder.

“Så længe jeg er statsminister, bliver der ikke implementeret obligatoriske kvoter på slovakisk jord,” sagde den slovakiske statsminister Robert Fico, der således risikerer at få en traktatbrudssag på halsen, hvis han opretholder sin modstand.

Kørt over af fransk-tysk lokomotiv
Den franske minister Bernard Cazeneuve erklærede det som en sejr for EU’s “fransk-tyske lokomotiv”, efter de to lande i flere uger har presset på for at få fordelingsmekanismen accepteret. Fra mere skeptiske røster blev der til gengæld peget på, at de store spillere tydeligvis ikke havde problemer med at køre en række små lande over i processen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tilbød i sidste uge at tage 1.000 flygtninge som et bidrag til løsningen, men på grund af det danske retsforbehold bliver det i tillæg til de 120.000, som de øvrige lande skal fordele. Integrationsminister Inger Støjberg (V) deltog i mødet og glædede sig bagefter over, at der nu er en ende på slagsmålet.

“Det har været et langt forløb, og nogle vil også sige, at det ikke har været det kønneste forløb, men nu er der altså et resultat, og det er jeg meget tilfreds med,” sagde hun og tilføjede:

“Det vigtigste er, at de 120.000 nu er fordelt, og nu kan vi komme videre med det, det virkelig handler om, nemlig at få stoppet tilstrømningen til Europa.”

Tegner dårligt
Seniorforsker Sergio Carrera, der er leder af retsprogrammet hos tænketanken Centre for European Policy Studies i Bruxelles, kalder til gengæld hele affæren ”deprimerende”. Han påpeger, at den manglende enighed mellem landene tydeliggør, hvor svært det bliver at få repareret på EU’s skrantende europæiske flygtningesamarbejde, herunder det forkætrede Dublin-system, der regulerer, hvilket land der har ansvaret for at håndtere asylansøgninger i Unionen.

”Det er et meget sørgeligt resultat. Den politiske besked, som regeringerne sender i dag, er, at de ikke engang er klar til at gøre et minimum for at håndtere den nuværende situation. Det varsler ilde for, om de kommer i gang med den revision af Dublin-systemet, som er et absolut must,” siger Sergio Carrera.

EU’s stats- og regeringschefer mødes onsdag til et hasteindkaldt krisemøde, hvor de skal diskutere andre aspekter ved flygtningekrisen; herunder grænsekontrol, bedre registrering af asylansøgere, hjemsendelse, hjælp til nærområderne og samarbejde med lande som Tyrkiet, hvor flere millioner flygtninge befinder sig, og hvorfra mange har kurs mod Europa.

Dokumentation

Sådan fordeles de 120.000 flygtninge
EU-landene har indgået en aftale om at fordele 120.000 af de flygtninge, der ankommer til Grækenland og Italien, hvor flygtningepresset er størst. Fordelingen skal ske over to år.

I første omgang vil 50.400 asylansøgere fra Grækenland og 15.600 fra Italien blive sendt videre til de øvrige EU-lande.

Et år efter vil yderligere 54.000 flygtninge blive fordelt. Der er lagt op til, at disse 54.000 flygtninge også skal komme fra Italien og Grækenland. Men hvis der i løbet af det næste år kommer et særligt højt flygtningepres på et andet land i Unionen, kan det komme på tale, at dette land også kan lade en del af deres asylansøgere indgå i omfordelingen.

Flygtningene skal fordeles blandt de resterende EU-lande - undtagen Irland, Storbritannien og Danmark, som på grund af deres forbehold står uden for fordelingen. Irland og Danmark har dog lovet, at de frivilligt vil tage imod henholdsvis 2.900 og 1.000 flygtninge. Disse lægges oveni i de 120.000 flygtninge.

Tyskland og Frankrig kommer samlet set til at tage imod næsten halvdelen af alle dem, der skal fordeles i første omgang. Fordelingen mellem landene kan findes her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frans Timmermans

Fhv. EU-kommissær for klimapolitik, ledende næstformand for den europæiske grønne aftale
mag.art. i fransk litteratur (Nijmegen Uni. 1985)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00