EU-ledere bakker op om energiunionen

TOPMØDE: Der er grønt lys til det videre arbejde mod en europæisk energiunion ved et EU-topmøde i Bruxelles. Helle Thorning-Schmidt kæmper for at fremme danske prioriteter.

Energiunionen, som er lanceret af Jean-Claude Junkers (th.) Kommission, var øverst på dagsordenen ved torsdagens EU-topmøde.
Energiunionen, som er lanceret af Jean-Claude Junkers (th.) Kommission, var øverst på dagsordenen ved torsdagens EU-topmøde.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Kasper Kaasgaard

BRUXELLES: EU's stats- og regeringschefer har givet deres velsignelse til planerne om en europæiske energiunion, der skal binde kontinentets elnet sammen, sparke liv i et indre marked for energi og gøre Unionen mere grøn og mindre afhængig af energi udefra.

Det skete ved et topmøde torsdag i Bruxelles, hvor EU-cheferne gav EU-Kommissionen grønt lys til at begynde at lave den konkrete lovgivning, der skal sætte kød på projektet.

Et af de største stridspunkter op til og under mødet var, hvorvidt de gashandelsaftaler, som EU-lande laver med primært Rusland, skal lægges frem til skue. Og mere specifikt om denne åbenhed kun skulle gælde aftaler mellem to lande eller også omfatte aftaler med virksomheder.

0:000:00