EU-ledere kæmper for sammenhold efter blodigt toppost-slagsmål

TOPMØDE: For første gang har EU’s chefer offentligt nedstemt lande for at finde en kandidat til jobbet som formand for EU-Kommissionen. Som plaster på såret får en forsmået britisk premierminister lovning på, at EU-samarbejdet fremadrettet kan ske i flere hastigheder.

Et flertal af EU's regeringschefer måtte køre Storbritannien og Ungarn over for at få nomineringen af en ny formand for EU-Kommissionen i hus.
Et flertal af EU's regeringschefer måtte køre Storbritannien og Ungarn over for at få nomineringen af en ny formand for EU-Kommissionen i hus.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Michael HjøllundRikke Albrechtsen

Det er en dårlig dag for Europa.

David Cameron
Britisk premierminister
BRUXELLES:Med 26 stemmer mod to har EU’s stats- og regeringschefer peget på Jean-Claude Juncker som den næste formand for EU-Kommissionen ved et topmøde i Bruxelles.
 
Dermed vælger et stort flertal at køre over både den britiske premierminister David Cameron og den ungarske statsminister Viktor Orbán, som har modsat sig Junckers kandidatur.
 
Det markerer et brud med det normalt ekstremt konsensusorienterede Europæiske Råds praksis om, at store beslutninger træffes i enighed uden formelle afstemninger.
 
“Det er en dårlig dag for Europa,” lød konklusionen fra den britiske premierminister, der havde kastet enorme mængder politisk kapital ind i kampen mod Junckers udnævnelse.
 
Et magttab for EU-lederne
Cameron opponerer mod, at Junckers kandidatur er direkte affødt af en nominering fra de europæiske politiske partier forud for valget til Europa-Parlamentet.
 
I EU’s grundbog, Lissabon-traktaten, står der, at EU-lederne skal tage hensyn til valgresultatet, når de udnævner en formandskandidat. Det er blevet tolket som et grønt lys til en slags præsidentvalgkamp, hvis vinder blev kandidaten stillet af den politiske gruppe, som fik størst opbakning på EU-plan.
 
Dermed mener David Cameron, at stats- og regeringslederne har afgivet deres traktatfæstede ret til at nominere den kandidat, de finder bedst. Og at man dermed bevæger sig ud på en farlig glidebane, hvor landene mister indflydelse på EU’s udvikling.
 
Frygt for Parlamentets vrede
Det er en slet skjult hemmelighed, at de 26 stats- og regeringschefer, der nu har nikket ja til Juncker, først og fremmest gør det for at undgå en institutionel magtkamp med det Europa-Parlament, som støtter fuldt op om den nye proces.
 
Her har ledende skikkelser blandt de folkevalgte advaret om, at de vil blokere for enhver anden kandidat til posten, når de skal stemme om udnævnelsen d. 16. juli i Strasbourg.
 
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser dog David Camerons påstand om, at regeringslederne med Junckers udnævnelse har knæsat et nyt princip for, hvordan formanden for EU-Kommissionen vælges fremover.
 
“EU er jo noget, der bevæger sig og forandrer sig hele tiden. Jeg tør ikke sige, hvad der sker de næste fem år,” siger hun og tilføjer, at statslederne har aftalt, at når den nye EU-Kommission er faldet fuldstændig på plads, skal processen for fremtidige udnævnelser tages op til fornyet diskussion.
 
Utilfredshed med forløbet
Statsministeren medgiver også, at det ikke kun var Storbritannien, der havde sine reservationer over for det forløb, der førte til udnævnelsen af Jean-Claude Juncker.
 
”Om bordet var der mange, som ikke er helt overbevist om, at processen har været helt fantastisk,” sagde Helle Thorning-Schmidt.
 
For at råde bod på den hidtil usete gennemtrumfning af flertallets vilje, gik EU’s øvrige chefer med til at indskrive i topmødets konklusioner, at det fremtidige EU-samarbejde skal give mere plads til medlemslandenes ret til at trække i håndbremsen på områder, hvor de ikke ønsker at gå videre med EU-samarbejdet. 
 
Her understreges det, at det ældgamle EU-princip om at arbejde mod en stadigt snævrere Union ikke behøver at gælde alle. 

Indrømmelse til briterne
Det er et ønske, som David Cameron har fremført ved mange lejligheder, og som ligger i forlængelse af det krav om grundlæggende reformer af EU-samarbejdet, som briterne har fremført.
 
“For første gang er alle mine 27 regeringschefskolleger gået med til eksplicit at adressere Storbritanniens bekymringer om EU,” sagde premierministeren.
 
Den tyske kansler Angela Merkel sagde efter topmødet, at hun håbede, at de politiske indrømmelser kan være med til at klinke skårene med briterne.
 
“Jeg mener, at de konklusioner, vi er enige om, viser, at vi er klar til at tage Storbritanniens bekymringer alvorligt,” sagde hun.
 
Mistillid anerkendt
EU’s chefer forsøgte også på andre måder at udvise lydhørhed over for den skepsis mod Unionen, som ikke bare briterne, men også dele af den europæiske befolkning har tilkendegivet i forbindelse med det seneste europaparlamentsvalg.
 
Det sker ved at udstikke en række konkrete strategiske prioriteter, der skal danne ramme om den nye EU-kommissionsformands arbejde de næste fem år.
 
Her anerkender lederne befolkningens utilfredshed med den førte politik og understreger blandt andet, at EU skal afholde sig fra at lave tiltag på områder, hvor medlemslandene kan gøre tingene bedre selv.

Markering af velfærdsturisme
Også den bekymring omkring arbejdskraftens fri bevægelighed, der har ledt til store diskussioner i Danmark om den såkaldte velfærdsturisme, bliver berørt let med en henvisning til, at svig og misbrug skal undgås. 
 
Her er det dog tydeligt, at ikke alle EU-lande mener, at den bekymring skal italesættes i særligt stærke vendinger. 
 
“Danmark har været lidt alene i den her diskussion,” erkendte Helle Thorning-Schmidt, der dog glæder sig over, at der nu er “skabt et rum for en balanceret og pragmatisk diskussion om spørgsmålet".
 
Nyt slagsmål venter
Med nomineringen af den næste formand for EU-Kommissionen kan regeringscheferne sætte flueben ud for en af en række topjobs, som skal besættes i løbet af den nærmeste fremtid.
 
Næste store slag skal stå den 16. juli, få timer efter at Europa-Parlamentet har stemt om, hvorvidt de kan godkende Jean-Claude Juncker.
 
Når det er sket, er ambitionen, at resten af toppostkabalen lægges samme aften på et ekstraordinært topmøde i Bruxelles.
 
Her skal der findes en ny EU-udenrigschef samt en afløser for Herman Van Rompuy, der er EU-ledernes egen formand i Det Europæiske Råd og måske en fast formand for euro-samarbejdet.

Ros til Thorning
Det er sidstnævnte post, som både danske og mange internationale medier med stigende intensitet har spekuleret i, at den danske statsminister kan være kandidat til.
 
Mens Helle Thorning-Schmidt selv igen og igen har afvist ideen, fik hun pæne ord med på vejen fra fra den britiske premierminister, da han blev foreholdt forslaget om en dansk formand for Det Europæiske Råd.
 
“Jeg ønsker ikke at skade nogens chancer for at få så vigtigt en post ved at anbefale dem, men jeg vil sige, at Helle har en god forståelse af de ting, som der er behov for at ændre i Europa,” sagde David Cameron.
 
Dokumentation
Det besluttede de på topmødet
  • Nominering af Luxembourgs Jean-Claude Juncker som ny formand for EU-Kommissionen. 
  • Et sæt strategiske prioriteringer for den næste EU-Kommission.
  • Godkendelse af de såkaldte landespecifikke anbefalinger til EU-landenes økonomi.
  • Et nyt retsprogram, der skal erstatte det såkaldte Stockholm-program.
  • Litauens indtræden i euro-samarbejdet pr. 1. januar 2015.
  • Godkendelse af Albaniens status som EU-kandidatland.
  • Underskrivelse af handels- og associeringsaftaler med Georgien, Moldova og Ukraine.
  • Krav om våbenhvile og en fredsaftale i det uroplagede Ukraine inden for tre dage.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Cameron

Udenrigsminister, Storbritannien, president, AlzheimerResearch UK
master i filosofi, politik og økonomi (PPE) (Oxford 1988)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00