EU-Parlamentets midte knuser skeptikere i udvalgskamp

EP2014: De store politiske grupper i EU-Parlamentet kører de euroskeptiske partier over i spillet om de ledende poster i Parlamentets fagudvalg.

Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: En alliance af midterpartier i Europa-Parlamentet sørgede mandag for, at EU-skeptiske kræfter blev holdt systematisk uden for ledende pladser i Parlamentets fagudvalg.

Det er kritikerne i den såkaldte EFDD-gruppe, Europe of Freedom and Direct Democracy, der er blevet sendt ud i kulden. Efter de gængse regler stod de til at kunne sætte sig på en række nøgleposter i de 20 udvalg og to underudvalg.

Men en koalition af de store politiske midtergrupper i Parlamentet sørgede for, at ingen af deres opstillede kandidater blev valgt.

Holdt udenfor 
Posterne som formænd og næstformænd bliver som udgangspunkt fordelt efter gruppernes størrelse efter det såkaldte d'Hondtske system. Ifølge den fordelingsnøgle skulle EFDD-gruppen, der har britiske UK Independence Party og den italienske Femstjernebevægelse som største medlemmer, have haft én formandspost og en række næstformandsposter. 

De føderalistiske fanatikere har vist deres sande anti-demokratiske ansigt. De hader kontrol og opposition, og derfor hader de EFDD-gruppen med en lidenskab, der, som jeg ser det, bør gøre os stolte.

Nigel Farage (EFDD)
Medformand af gruppen Europe of Freedom and Direct Democracy

Udnævnelserne skal dog bekræftes i udvalgene. Og her blev alle som én nedstemt, efter at kristendemokraterne i EPP, socialdemokraterne i S&D og de liberale i ALDE-gruppen havde besluttet sig for at modsætte sig deres kandidaturer.

"Anti-demokratisk og amoralsk," lød det fra Eleanor Evi fra den italienske Femstjernebevægelse, der skulle have været formand i udvalget for borgerhenvendelser, men faldt med stemmerne 23-8 i svenske liberale Cecilie Wikströms favør.

Margrete Auken fra SF, der sidder i udvalget for Parlamentets Grønne gruppe, tordnede også imod beslutningen, som hun kalder "beskæmmende".

Glad Morten Helveg 
Den politiske studehandel sikrede til gengæld en næstformandsplads til De Radikales Morten Helveg Petersen i det indflydelsesrige industriudvalg.

Her var en viceformandspost øremærket til et andet medlem af den italienske Femstjernebevægelse, som dog blev fejet af banen af Morten Helvegs modkandidatur med stemmerne 17-37*.

Det glæder den liberale politiker, der overhovedet ikke kan se noget problem i, at EFDD bliver tilsidesat. Han understreger, at udvalgene har ret til at sammensætte sig, som de selv ønsker det.

Politisk uenig 
Samtidig peger han på, at flere af EFDD-gruppens medlemmer eksempelvis slet ikke tror på menneskeskabte klimaforandringer. Derfor mener han, at det kun er godt, at de ikke får adgang til posten og den politiske indflydelse, der følger med i det udvalg, der lægger linjen på EU's energipolitik.

"Min modkandidat står ikke for noget, der er grønt eller bare minder om det," siger Morten Helveg, der benægter, at det skulle være en måde at hælde benzin på EU-skeptikernes bål bevidst at holde dem ude fra vigtige poster.

"De kommer stadig til at have øget indflydelse ud fra det antal, som de er blevet valgt ind med. Det ændrer det her overhovedet ikke på. Og politikken i Parlamentet i det kommende år vil også være præget af det," siger han.

Bør have deres rettigheder 
Medlem af Socialdemokraterne Christel Schaldemose er dog ikke begejstret for midterpartiernes beslutning om at gøre fælles front mod skeptikerne.

"Set med danske øjne er det svært ikke at synes, at det er lidt fjollet. De er folkevalgte. De har fulgt de regler, vi har i forhold til at oprette en gruppe, og så bør de selvfølgelig også have de rettigheder, som de får i den sammenhæng," siger Christel Schaldemose.

Nigel Farage fra UK Independence Party, der er medformand for EFDD-gruppen, siger til EU-mediet Euractiv, at blokaden er et udtryk for midtergruppernes "frygt for demokratiet".

"De føderalistiske fanatikere har vist deres sande anti-demokratiske ansigt. De hader kontrol og opposition, og derfor hader de EFDD-gruppen med en lidenskab, der, som jeg ser det, bør gøre os stolte," siger han til Euractiv.

Ikke kun EFDD 
Også den mere moderat EU-kritiske ECR-gruppe, som Dansk Folkeparti er skiftet til, fik presset fra den nye storkoalition i Parlamentet at føle. 

Her blev to medlemmer af det tyske EU-kritiske Alternative für Deutschland (AfD), afvist som næstformænd i henholdsvis ligestillingsudvalget og økonomiudvalget.

AfD er på notorisk kollisionskurs Angela Merkels tyske konservative, der sidder tungt i Parlamentets store kristendemokratiske EPP-gruppe.

*Fejl i stemmetal  rettet d. 08.07.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00