Debat

EU skal prioritere kampen mod korruption

DEBAT: Selvom Danmark ikke kan deltage i øget politisamarbejde på tværs af grænserne på grund af retsforbeholdet, så vil øget fokus på grænseoverskridende kriminalitet i EU også gavne Danmark. Organiseret kriminalitet i EU skal bekæmpes med alle mulige midler.
Britta Thomsen
Britta Thomsen
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Britta Thomsen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Da Robert Kennedy i 1961 blev udnævnt som justitsminister i USA, udtalte han, at den største trussel imod demokratiet var den organiserede kriminalitet. I Europa-Parlamentet vedtog vi i sidste uge en betænkning om organiseret kriminalitet, som sammen med hvidvaskning af penge og korruption er et voksende problem i EU.

Når det gælder korruption, er Danmark blandt verdens mindst korrupte lande. Faktisk ligger vi nr. 1 på Transparency Internationals seneste liste fra 2012. Det er en fantastisk bedrift og uden tvivl én af hovedårsagerne til, at vi har opbygget et samfund, hvor borgerne har tillid til myndighederne og ikke står med en lille, brun konvolut, når de skal have nye nummerplader eller besøge lægen. 

I en lang række af de andre EU-lande er situationen helt anderledes. For eksempel ligger Italien, Grækenland, Bulgarien og Rumænien henholdsvis nr. 72, 94, 75 og 66 på listen.

Fakta

Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Kriminalitet  er et grænseoverskridende fænomen
Men EU har ikke kun problemer med korruption. De traditionelle kriminelle organisationer har nemlig været rigtig gode til at udnytte globaliseringen, det indre marked og den teknologiske udvikling i en takt, hvor selv Europol har svært ved at følge med.

Ifølge tal fra Europol findes der mindst 3.600 aktive kriminelle bander i EU. Af dem har mere end 70 procent medlemmer fra mere end ét land. Organiseret kriminalitet i EU er i stigende grad et grænseoverskridende fænomen, som det er nødvendigt at politisamarbejdet kan matche.

Ifølge tal fra Europol findes der mindst 3.600 aktive kriminelle bander i EU. Af dem har mere end 70 procent medlemmer fra mere end ét land.

Britta Thomsen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Kort sagt handler det om at beskytte borgerne og den lovlige økonomi. Organiserede bander i EU har årlige anslåede indtægter for mere end 150 milliarder kroner. Samtidig vurderes omfanget af deres aktiviteter til at være så stort, at tabet af skatteindtægter løber op i adskillige tusinde milliarder kroner årligt.

Koster EU milliarder af skattekroner
Alene ulovlig handel med cigaretter vurderes at koste skatteborgerne i EU omkring 75 milliarder kroner om året i tabte skatteindtægter. Handel med vilde dyr og organer anslås at have en værdi af mere end 100 milliarder kroner.

Handel med mennesker er en anden særdeles lukrativ forretning for de kriminelle bander. I alt vurderes antallet af tvangsarbejdere i EU til at være 880.000. Mange af disse mennesker kontrolleres af banderne, der blandt andet holder dem fanget i illegale virksomheder, der kopierer mærkevarer.

Her tvinges de udokumenterede indvandrere til at arbejde døgnet rundt uden løn under truslen om anmeldelse til myndighederne. Igen er det tydeligt, at fattigdom er en katalysator for organiseret kriminalitet, der udnytter desperate menneskers udsigtsløse situationer.

Vi mister lovlige arbejdspladser og skatteindtægter, og borgerne mister tillid til hinanden og myndighederne. Ulemperne ved organiseret kriminalitet, hvidvaskning af penge og korruption er mange, og i nogle EU-lande er selve demokratiet som styreform truet.

Mere fokus på problemet
I Europa-Parlamentet er vi meget opmærksomme på problemerne med organiseret kriminalitet og korruption. Derfor opfordrer vores betænkning fra sidste uge Kommissionen til at sætte øget fokus på emnet. Blandt andet ved at oprette et europæisk vidnebeskyttelsesprogram, at give virksomheder dømt for alvorlige forbrydelser karantæne for at byde på offentlige udbud, og at udvikle en fælles definition på organiseret kriminalitet.

Betænkningen opfordrer til øget politisamarbejde på tværs af grænserne. Selvom Danmark ikke kan deltage på grund af retsforbeholdet, så vil øget fokus på grænseoverskridende kriminalitet i EU også gavne Danmark.

Få ting er mere ødelæggende for et samfund end korruption. Derfor skal vi bekæmpe fænomenet med alle mulige midler. Hvad enten det er internationale banker, der hvidvasker penge, eller almindelige borgere, der afleverer brune kuverter til offentligt ansatte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Thomsen

Fhv. MEP (S) 2004-2014, i bestyrelsen for EU's agentur for energi (ACER)
cand.mag. i historie og portugisisk (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00