EU-systemets grå eminence

INDERKREDS: Der kommer en dansker til jobbet som generalsekretær for Rådet i EU. Det er en lidet kendt stilling med en meget stor mulighed for indflydelse i et system, som de færreste ved eksisterer.

Scener fra et topmøde. Rådets nuværende generalsekretær, Uwe Corsepius (t.v.), ser til, mens Eurogruppens chef, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, hilser på den græske premierminister Alexis Tsipras og Den Europæiske Centralbanks chef Mario Draghi. Billedet er fra et krisemøde om Grækenland 19. marts, hvor kun de nævnte samt den tyske kansler, den franske præsident og formændene for henholdsvis Rådet og Parlamentet deltog; Corsepius som den eneste embedsmand.
Scener fra et topmøde. Rådets nuværende generalsekretær, Uwe Corsepius (t.v.), ser til, mens Eurogruppens chef, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, hilser på den græske premierminister Alexis Tsipras og Den Europæiske Centralbanks chef Mario Draghi. Billedet er fra et krisemøde om Grækenland 19. marts, hvor kun de nævnte samt den tyske kansler, den franske præsident og formændene for henholdsvis Rådet og Parlamentet deltog; Corsepius som den eneste embedsmand.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen
Fakta
Rådets generalsekretærer hidtil
1952-1973: Christian Calmes, Luxembourg
1973-1980: Nicolas Hommel, Luxembourg
1980-1994: Niels Ersbøll, Danmark
1994-1999: Jürgen Trumpf, Tyskland
1999-2009: Javier Solana, Spanien
2009-2011: Pierre de Boissieu, Frankrig
2011-2015: Uwe Corsepius

BRUXELLES: ”Det er den grå eminence, der altid står bag gardinerne og hiver i snorene”.

Sådan beskriver adjunkt ved Maastricht Universitet Hylke Dijkstra den rolle i EU-systemet, som fra 1. juli tilfalder en dansker.

Der bliver den nuværende danske EU-ambassadør, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, generalsekretær for Rådets sekretariat, der er rygmarven i det embedsværk, som støtter de 28 EU-landes arbejde i Unionen.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00