Europa-Parlamentet: EU's Folketing

LYN-EU-KURSUS: Europa-Parlamentet er EU's politiske boldbane. Det er her, politiske holdninger og engagement får indflydelse på EU's lovgivningsproces, ligesom i Folketinget.
Europa-parlamentet er har bygninger både i Luxembourg, Bruxelles og her er det i Strasbourg, hvor plenar-møderne afholdes.
Europa-parlamentet er har bygninger både i Luxembourg, Bruxelles og her er det i Strasbourg, hvor plenar-møderne afholdes.Foto: Europa Parlamentet
Kristoffer Hecquet
Europa-Parlamentet er EU's politiske forsamling. Det kan sammenlignes med det danske folketing, hvor politiske grupper dannes af de mandater, som gives under et valg. På samme måde er Europa-Parlamentet delt op i udvalg, delegationer, arbejdsgrupper og andre parlamentariske funktioner, som vi kender herhjemmefra. For eksempel repræsenterer Dan Jørgensen (S) og Margrete Auken (SF) deres partier i Miljøudvalget i Europa-Parlamentet, ligesom Torben Hansen (S) og Eigil Andersn (SF) gør i Folketingets udvalg af samme navn.

I daglig tale omtales Europa-Parlamentet blot som EP på grund af det lange navn, og et Europaparlamentsmedlem kaldes i daglig tale en "MEP".

Verdens næststørste parlament
EP er det største parlament i verden efter parlamentet i Indien og huser 754 mandater fordelt på 27 lande (28 med Kroatien). Siden 2009 har der været 7 politiske grupper repræsenteret fordelt på en højre-venstre-skala, som vi kender fra Folketinget, og siden EP's fødsel i 1952 er politiske holdninger i stigende grad blevet prioriteret i forhold til nationale dagsordener blandt parlamentarikerne.

Medlemmerne af EP er ikke opdelt efter nationalitet, således at danske parlamentarikere udelukkende arbejder sammen. Derimod er medlemmerne fordelt på tværs af nationaliteterne i en række politiske grupper, der repræsenterer politiske hovedstrømninger i medlemsstaterne.

Kan trække stikket ud af Kommissionen
Den væsentligste forskel på EP og Folketinget er, at regeringen i EU ikke udpeges af det parlamentariske flertal eller i det hele taget vælges af den folkevalgte forsamling. Kommissionen, der svarer til EU's regering, udpeges nemlig af medlemsstaterne. For eksempel blev Connie Hedegaard valgt af den tidligere regering under Lars Løkke Rasmussen og ikke Bendt Bendtsen og andre konservative, der vandt Europa-parlamentsvalget i juni 2009.

Men EP er ikke helt handlingslammet. MEP'erne skal godkende medlemsstaternes kommissærkandidater og kan også afsætte hele Kommissionen til hver en tid.

Pendlerparlament
De europæiske institutioner er placeret i forskellige medlemslande. For eksempel er Kommissionen placeret i Bruxelles, grænsesamarbejdet Frontex i Warszawa, Domstolen i Luxembourg og det Europæiske Miljøagentur i København. Europa-Parlamentet er placeret symbolsk i Strasbourg i Frankrig i tidligere omstridt territorium med Tyskland.

Men da det meste af det øvrige politiske liv i EU foregår i Bruxelles, hvor Kommissionen har til huse, har EP ligeledes en parlamentsbygning her, for at gøre det politiske arbejde lettere for alle. Dog skal (næsten) alle beslutninger vedtages under plenar-forsamlingerne, der foregår i Strasbourg. Europaparlamentarikerne har selv forsøgt at begrænse rejseaktiviteten, men EU-Domstolen afviste muligheden, da denne placering er usletteligt indskrevet i traktaten, så længe værtsnationen Frankrig er imod flytning.

Lovgivende magt uden initiativ
Da EP ikke omfatter EU's regering, besidder det ingen initiativret, og kan ikke fremlægge forslag. Man kan sammenligne hele Parlamentet med oppositionen i Folketinget, der forholder sig kritisk til alle regeringens lovforslag. Europa-parlamentarikerne kan komme med initiativbetænkninger til Kommissionen, men denne er ikke forpligtet til at gå videre med dem.

Til gengæld kan EP komme med ændringsforslag til Kommissionens direktiver, og vedtage dem på lige fod med medlemslandene i Rådet. Derfor tager Kommissionen ændringsforslagene i EP meget alvorligt, da disse ofte vil være forudsætning for at lovgivningen bliver realiseret. Denne praksis er gældende for de mest centrale emner i EU-sammenhæng, men lovgivningsproceduren kan variere alt efter politisk område.

For at gøre det hele lidt mere besværligt, men mere præcist, går det ikke på EU-sprog at tale om lovgivning. Lovene kaldes direktiver, da de teknisk set først er love, når medlemslandene implementerer dem i den nationale lovgivning . Direktivet er bindende i alle medlemslande, men det er op til den enkelte nationale myndighed at bestemme form og midler for gennemførelsen.

Dokumentation

 

Oversigt over Europa-Parlamentets politiske grupper:

Det Europæiske Venstreparti (GUE/NGL)
Udgøres af partierne: Group Of the United European Left og Nordic Green Left
Dansk parti tilknyttet: Folkebevægelsen mod EU
Mandater: 34
Gruppeformand: Lothar Bisky
Danske medlemmer: Søren Søndergaard (EL)

De Grønne (Greens-EFA)
Udgøres af partierne: The Greens og Europeans Free Alliance (Greens-EFA)
Dansk parti tilknyttet: SF
Mandater: 59
Gruppeformænd:
Danieel Cohn-Bendit & Rebecca Harms
Danske medlemmer: Margrete Auken (SF), Emilie Turunen (SF)

De Europæiske Socialdemokrater (S&D)
Udgøres af partierne: Party of European Socialists (PES) samt to nationale partier
Dansk parti tilknyttet: Socialdemokraterne
Mandater:
189
Gruppeformand: Hannes Swoboda
Danske medlemmer: Dan Jørgensen (S), Britta Thomsen (S), Christe Schaldemose (S), Ole Christensen (S)

Den Europæiske Liberaldemokratiske Alliance (ALDE)
Udgøres af partierne: Alliance of Liberals & Democrats for Europe
Danske partier tilknyttet: Venstre, Radikale Venstre
Mandater: 85
Gruppeformand: Guy Verhofstadt
Danske medlemmer: Jens Rohde (V), Morten Lykkegaard (V), Anne E. Jensen (V)

De Europæiske Konservative (EPP)
Udgøres af partiet: European Peoples Party
Danske partier tilknyttet:Konservative Folkeparti, Kristendemokraterne
Mandater: 271
Gruppeformand: Joseph Daul
Danske medlemmer: Bendt Bendtsen (K)

Konservative og Reformister (ECR)
Udgøres af partierne: Alliance of European Conservatives and Reformists og European Christian Political movement
Danske partier tilknyttet: -
Mandater:
52
Gruppeformand: Jan Zahradil
Danske medlemmer: Anna Rosbach (løsgænger i Danmark)

Europa for Frihed og Demokrati (EFD)
Udgøres af partierne: Lega Nord (I), UKIP (UK) og otte andre nationale partier.
Dansk parti tilknyttet: Dansk Folkeparti
Mandater: 34
Gruppeformænd: Nigel Farage & Francesco Speroni
Danske medlemmer: Morten Messerschmidt


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00