Europæisk finansskat overlever ultimatum

FREMSKRIDT: Ti EU-lande er enige om at fortsætte arbejdet mod en fælles finansskat. EU-Kommissionen vil søge politisk enighed om en endelig aftale inden for de næste uger.

EU-kommissær for økonomi- og finansielle forhold Pierre Moscovici i samtale med den østrigske finansminister Hans Jorg Schelling inden mødet mellem de ti EU-lande. Schelling havde i forvejen gjort klart, at hvis ikke mødet gav pote, ville han trække sig fra posten som formand for projektet.
EU-kommissær for økonomi- og finansielle forhold Pierre Moscovici i samtale med den østrigske finansminister Hans Jorg Schelling inden mødet mellem de ti EU-lande. Schelling havde i forvejen gjort klart, at hvis ikke mødet gav pote, ville han trække sig fra posten som formand for projektet.Foto: European Union
Michael Hjøllund

En endelig aftale har aldrig været tættere på

Pierre Moscovici
EU-kommissær for økonomiske og finansielle anliggender

BRUXELLES: En gruppe på ti EU-lande er blevet enige om at fortsætte arbejdet mod en fælles skat på finansielle transaktioner.

Det bekræfter EU’s kommissær for økonomiske og finansielle forhold Pierre Moscovici i en udtalelse mandag aften.

Meldingen kommer efter et møde mellem de involverede lande og EU-Kommissionen, der fandt sted i Luxembourg.

Dokumentation

EU’s finansskat kort

Efter en årrække i finanskrisens tegn fremsatte EU-Kommissionen i 2011 et forslag om en afgift på finansielle transaktioner i alle EU-lande. Aktie- og obligationshandler ville blive beskattet med 0,1 % og derivatkontrakter med 0,01 %. De årlige indtægter blev den gang vurderet til ca. 57 mia. euro.

Forslaget – der krævede enstemmighed blandt alle EU-landes regeringer – kørte fast i Unionens ministerråd, og derfor besluttede 11 lande at arbejde videre med forslaget inden for rammerne af et såkaldt ”forstærket samarbejde”.

De 11 lande var Tyskland, Frankrig, Italien, Østrig, Belgien, Estland, Grækenland, Portugal, Slovakiet, Slovenien og Spanien. - Siden har Estland trukket sig fra selskabet.

I september sidst år lød det, at de 10 EU-lande ville nå til enighed inden nytår, men det lykkedes ikke. En af forhindringerne er, hvordan man gør skatten omkostningseffektiv, når den kun dækker en mindre del af EU-landene og dermed ikke generer lige så mange penge, som det oprindelige forslag ville gøre.


I august sagde den østrigske finansminister Hans Joerg Schelling, der ledede landenes samarbejde, at der måtte nås enighed om sagen i oktober, ellers ville han træde tilbage som gruppens førstemand.


0:000:00