Europæisk folkemøde kan være på vej til Danmark

INITIATIV: EU-borgere skal engageres mere og komme med deres løsninger på EU’s udfordringer. Derfor drømmer en ny organisation om et europæisk folkemøde i Danmark.

Det nye initiativ er inspireret af Folkemødet på Bornholm.
Det nye initiativ er inspireret af Folkemødet på Bornholm.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Drømmen er, at Danmark skal huse et slags europæisk folkemøde, der skal få EU-borgere mere på banen, når stregerne til fremtidens EU skal tegnes. 

Med opbakning fra alle danske udenrigsministre siden 1979 har den nyetablerede, tværeuropæiske organisation Europe's Peoples's Forum nemlig sendt en ansøgning til EU-Kommissionen om at komme i gang.

Målet er, at en million borgere på tværs af Europa skal give deres mening til kende via projektet, der er inspireret af Folkemødet på Bornholm.

”Vi vil give hver eneste borger i Europa en mulighed for at udtrykke sin holdning og komme med sine visioner til, hvordan man løser nogle helt konkrete problemstillinger og udfordringer inden for EU,” siger Bent Nørby Bonde, generalsekretær for Europe’s People’s Forum.

Fakta
Disse tidligere udenrigs- og europaministre støtter projektet:
  • Kjeld Olesen (1979-82)
  • Uffe Ellemann-Jensen (1982-93)
  • Niels Helveg Petersen (1993-2000)
  • Mogens Lykketoft (2000-01)
  • Per Stig Møller (2001-10)
  • Lene Espersen (2010-11)
  • Villy Søvndal (2011-13)
  • Holger K. Nielsen (2013-14)
  • Martin Lidegaard (2014-15)
  • Endvidere Europaministrene Bertel Haarder og Nick Hækkerup.

Og der er behov for at gøre noget, når ca. halvdelen af EU's borgere ifølge undersøgelser udtrykker udtilfredshed med EU's demokrati, påpeger han.

Lidegaard: Fremragende
Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) kalder det "et fremragende initiativ" midt i et kritisk tidspunkt i Europas historie.

Vi vil give hver eneste borger i Europa en mulighed for at udtrykke sin holdning og komme med sine visioner.

Bent Nørby Bonde
Generalsekretær for Europe’s People’s Forum

”Der er i den grad brug for at få sat en offensiv debat, der er båret af folkelige initiativer fra både borgere og virksomheder. Vi skal diskutere, hvilket Europa vi ønsker i stedet at puste til den evindelige debat om for og imod EU,” siger Martin Lidegaard til Altinget.

Og Europe’s People’s Forum har et vigtigt fokus på EU-debatten, mener den nuværende udenrigsordfører.

”Hvor de fleste andre bevægelser og organisationer har et nationalt udgangspunkt, så prøver det her fra starten at være grænseoverskridende i sin tilgang. Og det kan give et nyt perspektiv på debatten,” lyder det.

Fra job til handel
I selskab med Niels Jørgen Thøgersen, der er tidligere chef for EU-Kommissionen i Danmark, har Bent Nørby Bonde samlet en række "ligesindede europæere" bag det tværeuropæiske projekt.

Her vil de gennem en internetplatform, udviklet af Teknologirådet og partnerorganisationer i alle 28 EU-medlemslande, give hver enkelt EU-borger mulighed for at foreslå politiske tiltag til aktuelle temaer i Europa.

Det kunne ifølge ham være ideer til at bekæmpe den høje arbejdsløshed i Sydeuropa eller til nye handelsaftaler og internationalt samarbejde.

Europæisk folkemøde
Borgernes forslag vil blive indsamlet både kvantitativt og kvalitativt via internetplatformen og lokale partnere, der skal styre debatter. Herefter vil eksperter formulere ideerne som politiske forslag, hvor to lokale borgerrepræsentanter udvælger de idéer, der skal gå videre.  

De forslag, der er gået videre, vil så blive præsenteret for nationale og europæiske politikere samt embedsmænd på det, som organisationen kalder ’et omvendt folkemøde’.

”Selvom det er frygtelig populært lige nu, vil vi undgå at forenkle ting og bevare den kompleksitet, som debatten har,” siger Bent Nørby Bonde.

Ambitionen er ifølge ham efter tre år at have udviklet det europæiske folks svar på World Economic Forum.

Men først afventer man tilkendegivelse fra Kommissionen om, at EU-institutionerne er interesseret i et samarbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00