Europaudvalget diskuterer frihandelsaftale i USA

UDVALGSREJSE: Europaudvalget er i USA, hvor fokus er på frihandelsaftalen mellem USA og EU. Landbrugspolitik, fødevareområdet og ærkerivalerne Boeing og Airbus er store forhindringer for forhandlingerne.
Denne uge er Europaudvalget i USA for at blive klogere på den frihandelsaftale, USA og EU's ledere er blevet enige om at forsøge at forhandle i hus. Her diskuterer Obama, Rompuy og Barroso.
Denne uge er Europaudvalget i USA for at blive klogere på den frihandelsaftale, USA og EU's ledere er blevet enige om at forsøge at forhandle i hus. Her diskuterer Obama, Rompuy og Barroso.Foto: Wikipedia
Michelle Arrouas

Medlemmer af Obamas nye administration, senatorer, tænketanke, kongresmedlemmer og interesseorganisationer. Det er nogle af dem, Folketingets Europaudvalg mødes med på deres udvalgsrejse til USA i denne uge.

Fokus for rejsen er primært den kommende frihandelsaftale mellem USA og EU, men udvalget har også været i Omaha for at undersøge, hvordan byen, der har mindre arbejdsløshed og væsentligt højere økonomisk vækst end landsgennemsnittet, har håndteret den økonomiske krise.

Ifølge udvalgsmedlem Jens Joel (S) har det været en spændende tur, der har givet indblik i de muligheder og problemstillinger, der er i forbindelse med Transatlantic Trade and Investment Partnership, som frihandelsaftalens officielle navn er, og ikke mindst forhandlingerne om den.

"Der er god stemning omkring frihandelsaftalen, fordi begge parter har brug for den. Men der er også en erkendelse af, at frihandel skal være noget nyt, mere end bare at fjerne toldbarrierne, og det er derfor, den er blevet omdøbt, og der er fokus på investering," siger Jens Joel.

Fakta

Europaudvalget rejser til USA den 4.-8. marts 2013. Emnet for rejsen er håndteringen af den økonomiske krise og den kommende frihandelsaftale mellem EU og USA.

Deltagere er Eva Kjer Hansen (V), Erling Bonnesen (V), Jakob Ellemann-Jensen (V), Jens Joel (S), Christian Langballe (DF) og Lars Barfoed (KF). 


Kilde: ft.dk

Udover Jens Joel er de deltagende på rejsen formand Eva Kjer Hansen (V), Erling Bonnesen (V), Jakob Ellemann-Jensen (V), Christian Langballe (DF) og Lars Barfoed (K).

Frihandels-forhandlinger i DC
Efter at have tilbragt de første af rejsens dage i Omaha, hvor udvalget blandt andet har mødt statssenatoren Heath Mello og besøgt den danske bioteknologiske virksomhed Novozymes fabrik, er udvalget nu i DC.

Der er god stemning omkring frihandelsaftalen, fordi begge parter har brug for den. Men der er også en erkendelse af, at frihandel skal være noget nyt, mere end bare at fjerne toldbarrierne, og det er derfor, den er blevet omdøbt, og der er fokus på investering.

Jens Joel, (S)
EU-ordfører

Her skal de diskutere de mulige fordele og ulemper ved frihandelsaftalen og få et bedre indblik i, hvordan forhandlingerne vil forløbe.

På trods af at fremtrædende politikere og erhvervsorganisationer på begge sider af Atanterhavet har budt frihandelsaftalen velkommen, møder den nemlig også modstand mange steder.

Især de sektorer, der indtil videre er blevet beskyttet af handelsbarrierer, der vil blive revet ned med aftalen, frygter, hvilke konsekvenser den vil få for virksomheder i USA og EU.

"Det er for tidligt at sige noget om, hvilke sektorer, der vil mærke fordele og ulemper ved aftalen, men det er klart, at der er masser af lobbyister, der prøver at beskytte deres klienters interesser. Som politikere er det jo vores arbejde at se ud over dem og se på, hvad der er til gavn for landene og ikke interesseorganisationerne," siger Jens Joel.

Store forhindringer for forhandlingerne
Det er ikke kun de sektorer, der kan blive ramt af en frihandelsaftale, der er skeptiske over for aftalen. 

Andre stiller spørgsmålstegn ved, om EU og USA kan nå til enighed på en række andre afgørende punkter, hvor der er er stor forskel på reguleringen og på sikkerhedsstandarder.

Det gælder eksempelvis fødevareområdet. EU-landenes skepsis over for genetisk manipulerede madvarer, den amerikanske praksis med at vaske kyllinger i klorin for at fjerne sygdomsfremkaldene elementer og kød fra dyr, der er blevet fodret med vækststimulerende midler, har længe været en større udfordring for transatlantisk handel end de lave toldsatser er.

Derudover vil forhandlerne komme på arbejde på transportområdet. Tolden på biler er væsentligt højere i EU end i USA, og den skrappe konkurrence mellem de to ærkerivaler Airbus og Boieng - henholdsvis Europa og USA's gigantiske flyproducenter - spås også at blive en udfordring i forhandlingerne.

Frihandelsaftale om halvdelen af verdens økonomiske output
I november 2011 nedsatte USA og EU udvalg, der skulle undersøge mulighederne for en frihandelsaftale mellem USA og EU, og i december 2012 kom de med deres anbefalinger.

To måneder efter annoncerede den amerikanske præsident Barack Obama i sin State of the Union-tale, at de forberedende forhandlinger nu går i gang.

"I aften annoncerer jeg, at vi vil begynde forhandlinger med EU om et omfattende Transatlantisk Partnerskab for Handel og Investering, fordi fri og fair handel over Atlanten vil være med til at sikre millioner af velbetalte amerikanske job," sagde Obama i sin tale i den amerikanske kongres 12. februar.

Dagen efter udsendte Obama, Europa-Kommissionens formand Jose Manuel Barroso og Ministerrådets præsident Herman Von Rompuy en fælles pressemedddelelse, at EU og USA er gået i gang med at forberede forhandlingerne.

"Den transatlantiske økonomiske forbindelse er allerede verdens største og tegner sig for halvdelen af det globale økonomiske output og næsten 1000 mia. dollar i handel med varer og tjenesteydelser. Vi er forpligtet til at gøre dette forhold til en endnu stærkere drivkraft for vores velstand," lyder det i pressemeddelelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00