EU’s Donald efter møde med Trump: Uenighed om handel, klima og Rusland

AMERIKANSK VISIT: EU og USA skal sætte værdier over egeninteresser, lyder beskeden fra EU-formand Donald Tusk efter møde med den amerikanske præsident.

To gange Donald mødes i Bruxelles til den første meningsudveksling mellem EU og USA siden regeringsskiftet.
To gange Donald mødes i Bruxelles til den første meningsudveksling mellem EU og USA siden regeringsskiftet.Foto: Scanpix / Francois Lenoir
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU-chef Donald Tusk gik i rette med den ”America First”-retorik, som USA’s præsident slår sig op på, efter det første møde mellem den amerikanske leder og formændene for EU’s institutioner.

”Værdier og principper først. Det er det, vi i Europa og USA bør sige,” sagde formanden for Det Europæiske Råd efter mødet med Donald Trump torsdag morgen.

”Min vigtigste besked til præsident Trump var, at det, der giver vores samarbejde og venskab dets dybeste mening, er vores grundlæggende vestlige værdier som frihed, menneskerettigheder og respekten for menneskelig værdighed. Den største opgave i dag er at konsolidere hele den frie verden omkring disse værdier og ikke bare egne interesser,” sagde Donald Tusk til pressen.

Enige om at være uenige
Lidt over en time tilbragte Trump i EU’s spritnye Europa-bygning. Først ved en såkaldt tete-a-tete med Tusk og EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker. Senere i fuldt delegationsudtræk med blandt andre EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, og formand for Europa-Parlamentet, Antonio Tajani.

Ifølge Tusk diskuterede de to sider udenrigspolitiske emner og bekæmpelse af terror. De drøftede også den amerikanske tilbageholdenhed over for FN’s klimaaftale samt den fremtidige handelspolitik mellem de to lande. Trump har lagt forhandlingerne om en frihandelsaftale med europæerne på is.

”Vi var enige om at kæmpe mod terrorisme, og jeg er sikker på, jeg ikke behøver at forklare hvorfor. Men nogle spørgsmål er stadig åbne som klima og handel. Og jeg er ikke 100 procent sikker på, at vi kan sige i dag, at vi har en fælles holdning til Rusland,” sagde Tusk, der dog påpegede, at det virkede som om, de to var på samme side, hvad angik konflikten i Ukraine.

Macron og NATO
Den amerikanske præsident forlod mødet uden at sige noget til pressen.

Med et håndtryk og to klap på skuldrene til hver af de to EU-formænd satte Trump sig ind i sit armerede køretøj med kælenavnet ”The Beast” og kørte fra EU-rådsbygningen. Først til en frokost med den nye franske præsident, Emmanuel Macron, og senere for at deltage i indvielse af det spritnye NATO-hovedkvarter og et såkaldt ”særligt møde” i kredsen af alliancens chefer.

Trump har tidligere talt mindre pænt om EU-samarbejdet. Han lykønskede briterne med at have stemt sig ud af Unionen og spåede, at flere ville følge efter. Sidenhen har han ændret kurs og har kaldt samarbejdet ”vidunderligt”.

For mange chefer
Fra EU-siden har der været bekymring for, om Trump overhovedet havde begreb om, hvad EU var for en størrelse. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker sagde i marts til Financial Times, at Trump havde taget fejl af ham og Tusk i en telefonsamtale.

På en video fra Ministerrådet fra torsdagens møde mellem de tre kan der høres følgende samtale.

”Du ved, hr. præsident, vi har jo to formænd i EU,” siger Tusk.

”Det ved jeg godt,” svarer Trump.

”Det er én for mange,” joker Juncker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00