Debat

Fem år mere til Connie?

KLUMME: Det vil være en temmelig speciel situation, hvis en socialdemokratisk regering skulle vælge Connie Hedegaard (K) som deres EU-kommissær. Men Hedegaards grønne profil flugter med regeringens, og med fem års erfaring fra EU-Kommissionen vil hun blive en tung spiller. EU-chefen fra Dansk Energi, Jørgen Skovmose Madsen, skriver om toppost-spekulationerne.

<div><div>Jørgen Skovmose Madsen, Head of Brussels Office, Dansk Energi (Foto: Thomas Steen Sørensen/Dansk Energi)<br></div></div>
Jørgen Skovmose Madsen, Head of Brussels Office, Dansk Energi (Foto: Thomas Steen Sørensen/Dansk Energi)
Foto: Thomas Steen Sørensen/Dansk Energi
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Skovmose Madsen
Head of Brussels Office, Dansk Energi

Europa-Parlamentet har udtrykt ønske om et 40 procent mål for energieffektivitet, men en række lande, herunder Polen og Storbritannien, er ikke positive.

Jørgen Skovmose Madsen
Head of Brussels Office, Dansk Energi

Det eneste, der er sikkert, er, at Jean Claude Juncker fra Luxembourg vil sidde for bordenden som formand for den kommission, der skal foreslå ny EU-lovgivning på blandt andet energiområdet frem til november 2019. Fra dansk side er der i Bruxelles mange teorier om, hvem statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) indstiller som dansk kommissær.

Interessant nok var det ikke danske, men derimod tyske og østrigske medier, der i midten af august spekulerede i muligheden for, at klimakommissær Connie Hedegaard kan komme i spil til fem år mere som kommissær.

Svær beslutning for regeringen
Det er naturligvis en temmelig speciel situation, da det i så fald vil være en socialdemokratisk ledet regering, der udnævner en borgerlig politiker til vel nok den mest magtfulde danske post i EU-systemet.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit svar til: [email protected]

Modsat argumenteres der for, at Connie Hedegaards grønne profil flugter godt med den nuværende regerings, og at hun med sine fem års erfaring fra EU-kommissionen vil blive en endnu tungere spiller, end hun har været i denne periode. Det er spekulationer, og scenariet er tvivlsomt, men luften er tyk af disse i Bruxelles for tiden.

En travl opstart for Juncker
Det ikke den bedste åbning, Juncker har fået på sin nye stilling. Han kæmper for at få kommissærkabalen til at gå op, og han er kommet i problemer i forhold til at få antallet af kvindelige kommissærer op på ti som ønsket. Og tiden er sparsom. I september står et sultent, nyvalgt Europa-Parlamentet klar til at grille Junckers foretrukne kommissærer i et tre timers forhør i de relevante udvalg, før de er endelig godkendt.

Men andre poster er også i spil. Den 30. august mødes EU's regeringsledere, hvor blandt andet posterne som EU-præsident og EU's udenrigschef skal besættes. Her tales der fortsat om Helle Thorning-Schmidt som kandidat til førstnævnte.
 
Energieffektivitetsmål deler vandene
Hvis man flytter øjnene væk fra rygtebørsen og til energiområdet, så bød juli også på en rapport fra EU-kommissionen, der foreslår et 30 procent energieffektivitetsmål for EU i 2030. Fra dansk side er der tilfredshed med forslaget, men det deler vandene i resten af Europa.

Europa-Parlamentet har udtrykt ønske om et 40-procent-mål for energieffektivitet, men en række lande, herunder Polen og Storbritannien, er ikke positive. Bl.a. Tyskland, Frankrig og Danmark bakker op om EU-Kommissionens forslag. Forslaget vil blive diskuteret yderligere på topmødet mellem EU's regeringsledere i oktober, og det forventes, at man her vil blive enige om en overordnet målstruktur frem mod 2030.

Om Connie Hedegaard sidder på posten i fem år mere, er nok mere tvivlsomt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00