Flygtningekrise presser EU-ledere ud på uprøvet grund

ANALYSE: EU’s chefer mødes torsdag i Bruxelles i et forsøg på at udvise handlekraft over for den flygtningekrise, der udspiller sig i Middelhavet netop nu. Der bliver ledt desperat i værktøjskassen efter løsninger. Og meget tyder på, at ydre omstændigheder nu kan få EU-lederne til at gribe til metoder, som hidtil er blevet afvist som totalt politisk umulige.

30 gange så mange er døde i Middelhavet i årets første måneder som i samme periode sidste år, oplyser den Internationale Organisation for Migration, IOM.
30 gange så mange er døde i Middelhavet i årets første måneder som i samme periode sidste år, oplyser den Internationale Organisation for Migration, IOM.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Tilsæt vand – i dette tilfælde Middelhavet – og du har opskriften på en humanitær katastrofe, der ikke går i sig selv igen uden videre, og som allerede har kostet 30 gange så mange døde i årets første måneder, som i samme periode sidste år.

BRUXELLES: Hvad er det magiske antal døde, der måske kan få EU’s samlede stab af stats- og regeringschefer til at ændre kurs i det sprængfarlige spørgsmål om håndteringen af flygtningestrømme og økonomiske migranter med kurs mod Europa?

Det vides ikke præcist, men det ligger åbenbart et sted omkring de 700, som i weekenden blev anslået til at være omkommet i den værste drukneulykke nogensinde registreret i Middelhavet.

Antallet af døde på det kuldsejlede skib på vej mod Europa er siden blevet opjusteret til potentielt at være endnu højere. Men kædereaktionen var allerede da sat i gang for at få EU-cheferne til at gå sammen om at få tacklet et problem, der ser ud til kun at vokse i omfang. Torsdag mødes de i Bruxelles for at diskutere en række vidtgående tiltag for at få situationen i Middelhavet under kontrol. 

0:000:00