Før EU-topmøde: Forskere advarer mod hård migrantkurs

MIGRATION: Endnu et EU-forsøg på at lukke nye flygtninge- og migrantruter skal blandt andet diskuteres under topmødet på Malta. Men kontrol med grænserne har overskygget humanitære forpligtelser - og reelt kostet liv, lyder det i ny rapport.

Vestafrikanske migranter i Agadez, Niger, på vej videre til Libyen - for derfra at komme videre på Europa. 
Vestafrikanske migranter i Agadez, Niger, på vej videre til Libyen - for derfra at komme videre på Europa. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Kasper Frandsen

Der har været så meget fokus på kontrol af menneskestrømmene, at det har overskygge de humanitære forpligtelser, som vi har over for folk på flugt.

Ninna Nyberg Sørensen
Seniorforsker ved DIIS

Rekordmange mennesker døde i 2016 på Middelhavet i forsøget på at nå Europa fra især Libyen, hvor 300.000 migranter og flygtninge stadig venter på at krydse havet.

Sidste år mistede nemlig 4.500 mennesker livet i Middelhavet for at nå Europa. Og det skyldes især, at EU på flere fronter har sat hårdt ind for at bremse de to seneste års store strømme af flygtninge og migranter, hvor særligt den omdiskuterede Tyrkiet-aftale har spillet en central rolle.

For med Tyrkiet-aftalen, der giver mulighed for at sende flygtninge og migranter tilbage til Tyrkiet fra EU, har man stort set lukket den tidligere hovedrute for flygtninge og migranter.

Dokumentation

Rapportens anbefalinger til at håndtere flygtninge- og migrantsituationen:

- EU og dets medlemdslande skal fortsætte og øge de humanitære indsatser, herunder redningsarbejdet i Middelhavet. Og så skal EU lave såkaldt sikre flugtruter for flygtninge og åbne for øget legal migration. For ifølge rapporten stopper en stram grænsekontrol ikke migration - i stedet tager folk andre ruter og går under jorden.

- Det øgede fokus på at bekæmpe menneskesmuglere må ikke underminere de mest sårbare flygtninge. Og på samme tid skal EU være opmærksom på de utilsigtede konsekvenser ved det nuværende forsøg på at kontrollere migrantionsstrømmende, fordi det er med til at give næring til menneskesmuglernes forretning, fordi folk bare søger andre veje til Europa.

- EU skal gøre mere for at finde en politisk løsning i Libyen. Et stabilt Libyen, der tidligere skabte arbejdspladser og muligheder for mange afrikanske migranter, ville gøre at færre ville tage den farlige rute over Middelhavet fra Libyen.

Kilde: EUROPE AND THE REFUGEE SITUATION - Human Security Implications af Ninna Nyberg Sørensen, Nauja Kleist & Hans Lucht, der alle er seniorforskere på DIIS.


0:000:00