Folketinget frygter at ende på sidelinjen i kontrollen af Europol

EUROPOL: Danmark kæmper for at blive fuldgyldigt medlem af Europols nye kontrolgruppe på lige fod med andre lande. Men et normalt medlemskab er urealistisk, siger Morten Helveg Petersen (R).

En ny fælles parlamentarisk kontrolgruppe skal føre demokratisk kontrol med Europol.
En ny fælles parlamentarisk kontrolgruppe skal føre demokratisk kontrol med Europol.Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Amalie Bjerre Christensen
Fakta
EU’s politisamarbejde, Europol, overgik 1. maj 2017 fra at være mellemstatsligt samarbejde til at blive overstatsligt som del af en ny forordning, der har til hensigt at styrke Europol med flere værktøjer. Den nye forordning gør det blandt andet muligt for Europol at oprette specialiserede enheder eksempelvis ved akutte terrortrusler, uden at organisationen skal rådføre sig hos EU’s institutioner først.

Danmark er på grund af retsforbeholdet ikke fuldgyldigt medlem af Europol, men indgår med en særaftale i dele af samarbejdet.

BRUXELLES: Danske politikere er utilfredse med, at Danmark ser ud til at blive andenrangs-medlem af et nyt kontrolorgan, der skal kigge det styrkede Europol over skulderen.

Derfor sætter Folketingets Europaudvalg nu alle sejl ind for at sikre et fuldgyldigt dansk medlemskab i den kontrolgruppe, der skal overvåge, at Europol ikke overtræder borgernes grundlæggende rettigheder i dets arbejde, efter at organisationen har fået flere beføjelser.

”Vi finder det naturligt, at vi bliver fuldgyldigt medlem, når vi er fuldgyldigt medlem af EU,” siger formanden for Folketingets Europaudvalg, Erik Christensen (S).

0:000:00