Folketinget opruster med ny EU-rådgiver

KONTROL: En ekstra konsulent skal hjælpe politikerne på Christiansborg med at få bedre snor i EU-stoffet. Samtidig skal Folketingets fagudvalg blande sig mere i Europaudvalgets arbejde, lyder det fra Folketingets ledelse.

Fem nye medarbejdere skal styrke de folkevalgtes arbejde. Af dem skal en af dem føjes til det lige nu tre mand store EU-kontor, lyder det fra Folketingets ledelse.
Fem nye medarbejdere skal styrke de folkevalgtes arbejde. Af dem skal en af dem føjes til det lige nu tre mand store EU-kontor, lyder det fra Folketingets ledelse.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Michael Hjøllund
Fakta
Europaudvalgets funktion
Ministre får mandat af Europaudvalget. Hver uge tager danske ministre til Bruxelles for at træffe beslutninger i EU’s Ministerråd. Før en minister tager af sted for at træffe beslutninger af større rækkevidde, har ministeren været i Folketingets Europaudvalg for at forelægge et såkaldt forhandlingsoplæg. Det betyder, at ministeren forelægger sine sager for Europaudvalget og forsikrer sig om, at der er opbakning til ministerens forhandlingslinje fra et flertal i Folketinget. I Europaudvalget repræsenterer hvert partis ordfører det antal mandater, som partiet har i Folketinget. På den måde udtrykker udvalgets holdning til ministerens forhandlingsoplæg også hele Folketingets holdning. I praksis godkendes ministerens forhandlingsoplæg ved, at Europaudvalgets formand konstaterer, at der ikke er et flertal imod ministerens holdning til et givent forslag. Når forhandlingsoplægget er godkendt, siger man, at ministeren har fået sit mandat. 

Kontrol med regeringens EU-politik 

Den parlamentariske kontrol med regeringens EU-politik er særligt vigtig i Danmark, fordi vi traditionelt har mindretalsregeringer. Med Europaudvalgets mandater sikrer man løbende, at et flertal af Folketingets medlemmer står bag regeringens EU-politik.

Kilde: ft.dk

Folketingspolitikerne skal have bedre mulighed for kritisk at forholde sig til den del af lovgivningsarbejdet, der kommer fra Bruxelles, og mere viden om, hvordan dansk lovgivning spiller sammen med EU-retten.

Det er budskabet fra Folketingets Præsidium, der som led i en generel styrkelse af de folkevalgtes arbejde med ny lovgivning og ikke mindst kontrol med regeringen lægger op til at ansætte i alt fem ekstra konsulenter til Folketingets fælles stab. Heraf skal én specifikt arbejde med EU-området.

I dag har de 179 folketingsmedlemmer tre fælles EU-konsulenter til rådighed, der primært skriver EU-notater om aktuelle sager og holder styr på på den løbende lovgivningsdagsorden i Bruxelles.

0:000:00