Folketinget udtaler sig kun sjældent i EU-sager

OPGØRELSE: Det danske Folketing er blandt de parlamenter, som færrest gange benytter muligheden for at komme med indvendinger til EU-Kommissionens initiativer. Kun fire gange blev det til i 2013, mens Sveriges Riksdag gjorde det 42 gange, viser opgørelse.

Formand for Europaudvalget Eva Kjer Hansen (V) vil se nærmere på, hvorfor den svenske Riksdag har markant flere udtalelser til EU-Kommissionens forslag end Folketinget.
Formand for Europaudvalget Eva Kjer Hansen (V) vil se nærmere på, hvorfor den svenske Riksdag har markant flere udtalelser til EU-Kommissionens forslag end Folketinget.Foto: Folketinget
Morten Øyen

Noget kunne jo tyde på, at de i den svenske Riksdag simpelthen har et bredere engagement, end vi har i Folketinget.

Eva Kjer Hansen (V)
Formand for Folketingets Europaudvalg

Interessen for at udtale sig om EU-sager er betydelig højere i andre europæiske parlamenter end i det danske Folketing. Det viser en ny opgørelse fra EU-Kommissionen.

For mens vores svenske naboers Riksdag i 2013 stod bag 42 udtalelser til EU-Kommissionens forslag, så skete det kun fire gange med det danske Folketing som afsender. Dermed placerer Folketinget sig blandt de parlamenter, som færrest gange har benyttet muligheden for at udtale sig om EU-Kommissionens initiativer.

Fakta
Udtalelser til EU-Kommissionen

EU-Kommissionen sender sine nye lovgivningsforslag og høringsdokumenter til de nationale parlamenter. De nationale parlamenter kan så sende en udtalelse til Kommissionen til besvarelse i henhold til den såkaldte "politiske dialog". D
e nationale parlamenter kan også inden for en frist på otte uger forelægge en begrundet udtalelse, der fastslår, hvorfor de mener, at et udkast til lovgivning ikke overholder nærhedsprincippet.
Nærhedsprincippet 
går ud på, at de politiske beslutninger i EU altid skal træffes på lavest mulige administrative og politiske niveau og så tæt på borgerne som muligt. Lidt forsimplet: Giver det mere mening medlemslandene selv regulerer, så skal EU ikke.

Kilde: EU-Kommissionen og EU-Oplysningen

Opgørelsen overrasker formanden for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen (V).

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00