Fornyet pres på regeringen for melding om bankunion

STILSTAND: Mens folketingsvalget nærmer sig, er hverken regeringen, Venstre eller Konservative klar med en endelig holdning til dansk deltagelse i EU's bankunion. Problematisk, siger EU-kritiske partier. Regeringen: Vi arbejder på sagen.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) oplyser til Altinget, at han forventer, regeringens analysearbejde om bankunionen afsluttet "i nærmeste fremtid".
Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) oplyser til Altinget, at han forventer, regeringens analysearbejde om bankunionen afsluttet "i nærmeste fremtid".Foto: Kim Vadskær
Michael Hjøllund

Hvis du ikke er med, har du ikke indflydelse.

Holger K. Nielsen (SF)
EU-ordfører
Fakta
Bankunionen skal sikre, at banksektoren i euroområdet ikke kommer i så alvorlige problemer igen, som det blev set under finans- og gældskrisen, hvor flere medlemslande måtte bruge store offentlige summer på at forhindre en række store bankers kollaps.

Bankunionen består af tre elementer:
- Fælles regler for bankerne.
- Fælles tilsyn med bankerne.
- Fælles afvikling af banker.


Den fælles afviklingsfond
EU-landene har indgået en særlig aftale om at oprette en såkaldt afviklingsfond, der kan trækkes på, når en nødlidende bank skal lukkes. Fonden vil dog først træde til, når omkostningerne ved at lukke banken overstiger de midler, der kan inddrages fra bankens aktionærer og kreditorer. Det er de enkelte banker i bankunionen, som selv skal indbetale pengene til fonden.
Afviklingsfonden vil blive opbygget over en periode på otte år, være på ca. 55. mia. euro, og bestå af bidrag fra bankerne i bankunionen.

Kilde: EU-oplysningen

Mens EU's fælles banksamarbejdet – bankunionen – blev endelig aftalt og sat på skinner i løbet af sidste år, er den danske regering endnu ikke klar med sin holdning til eventuel dansk deltagelse i samarbejdet.

Og med folketingsvalget maksimalt fem måneder væk må det være slut med regeringens tøven. Det mener Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Alle tre partier er imod, at Danmark går med i bankunionen, der indeholder mekanismer for både banktilsyn og afvikling af nødlidende banker. Partierne mistænker nu regeringen for bevidst at udskyde sin egen stillingtagen til efter et valg.

Dokumentation

Det mener partierne om dansk deltagelse i bankunionen

Socialdemokraterne (EU-ordfører Morten Bødskov)
"Der skal være et fælles europæisk svar på at styre finanssektoren, så vi ikke igen står i en situation, hvor en finanssektor i fuld firspring og uden styring er en væsentlig årsag til at vores økonomi braser sammen, som vi så det under krisen. Det projekt, der nu er præsenteret, sidder vi og gennemtygger, for at se, om det er rigtigt for Danmark at gå med.”

Venstre (EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen)
”Vores udgangspunkt er positivt. Vi har ja-hatten på, men vi vil gerne vide præcist hvad vi siger ja til, inden vi ligger hovedet på blokken. Derfor afventer vi regeringens analyser inden vi tager endelig stilling.”

Konservative (EU-ordfører Lars Barfoed)
”På sigt mener jeg, at Danmark skal med i bankunionen. Spørgsmålet er om vi skal med nu, eller om der skal gå nogle år. Der er behov for sikkerhed for, at vi ikke skaber en risikoeksponering for danske pengeinstitutter. Men på sigt mener jeg, at vi skal være med, hvis regeringens analyse falder fornuftigt ud.”

Dansk Folkeparti (EU-ordfører Pia Adelsteen)
”Vi er imod bankunionen. Når alle banker skal betale til en fælles fond, som skal finansiere kommende bankkrak, vil danskere også i sidste kunne skulle betale, hvis en bank i Grækenland går ned.

Radikale (EU-ordfører Helge Vagn Jacobsen)
”Vi er i udgangspunktet positive i forhold til at Damark går med i bankunionen. Det er det vi arbejder for, og ser som den bedste løsning for den danske banksektor. Men vi afventer at se, hvordan den eksisterende bankunion kommer til at fungere for de lande, der er med i den og på den analyserapport, der kommer. Hvis den siger, at det vil være en stor ulempe for Danmark at gå med, så lytter vi selvfølgelig også til det.”

Enhedslisten (EU-ordfører Nikolaj Villumsen)
”Vi er imod dansk deltagelse i bankunionen. Vi er ikke med i euroen, og skal derfor heller ikke være med i euroens bankunion. Jeg frygter, at danske skatteborgere kan komme til at betale en høj regning i fremtiden, hvis vi skal dække ind for andre landes bankkrak i kommende finanskriser.”

SF (EU-ordfører Holger K. Nielsen)
”Det handler grundlæggende om, at vi skal have en bedre kontrol med banksektoren efter finanskrisen. Det er efter min mening en klar venstrefløjsdagsorden. Vi er dybt afhængige af, hvad der sker i banksektoren i andre lande. Derfor ville det være en fordel, hvis Danmark gik med og fik indflydelse på bankunionen”

Liberal Alliance (EU-ordfører Mette Bock)
”Vi skal ikke være med, og som minimum må det lægges ud til en folkeafstemning. Vi er 28 lande med meget forskellige økonomier, og det giver ingen mening, at vi skal være solidariske i en bankunion med lande, der på ingen måde har kontrol over deres økonomier.”


0:000:00