Forsker: Kommissionen er blevet mere topstyret

Q&A: Profilen for den typiske EU-kommissær har ændret sig fra teknokratisk mod det mere politiske. Det medfører tættere bånd mellem Kommissionen og Parlamentet, siger senioranalytiker i Tænketanken Europa, Maja Kluger Rasmussen.

Danmarks kommende EU-kommissær, Margrethe Vestager (R), er arketypen på en moderne kommissær: masser af parlamentarisk erfaring og tidligere minister. 
Danmarks kommende EU-kommissær, Margrethe Vestager (R), er arketypen på en moderne kommissær: masser af parlamentarisk erfaring og tidligere minister. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Kasper Kaasgaard

Det er klart, at det, at kommissionskollegiet overvejende er borgerligt, har en indflydelse på de prioriteter, der udstikkes.

Maja Kluger Rasmussen
Senioranalytiker, Tænketanken Europa

Netop nu har Jean-Claude Juncker, formand for EU-Kommissionen, gang i den helt store navneleg. Den nye kommission skal på plads, og sammenlignet med tidligere har Europa-Kommssionen fået et mere politisk snit.

Det vurderer Maja Kluger Rasmussen, senioranalytiker i Tænketanken Europa. Tendensen ses også i statistikkerne, hvor langt størstedelen af kommissærkandidater har erfaring som ministre i hjemlandet.

Maja Kluger Rasmussen fortæller, at der ikke er en entydig forklaring på udviklingen, men at den gør sig gældende på særligt tre områder.

0:000:00