Grænsekontrol og populisme

EU-DEBATTEN: Den største trussel mod Europa er populismen. Danmarks omdømme lider med grænsekontrolaftalen endnu en gang skade. Sådan skriver Marlene Wind, professor fra Københavns Universitet, i sit oplæg til EU-Debatten LIVE.
Foto: Deadline 17/DR2

"Something is rotten in the State of Denmark," sagde Hamlet, og det ordvalg brugte også en af de mange udenlandske journalister, der ringede til mig, da grænsekontrolaftalen nåede de internationale nyhedsbureauer.

Marlene Wind
Professor i statskundskab, Københavns Universitet
Fakta
EU-Debatten på Altinget | EU
Startskuddet til forårets debatrække på Altinget | EU har lydt. Professorer, politikere, lobbyister og andre centrale aktører debatterer aktuelle emner. Hvert emne løber over tre uger og debatteres af tre aktører, hvorefter et nyt emne og panel tager over.
Af Marlene Wind, PhD
Professor, leder af Center for Europæisk Politik, Statskundskab, Københavns Universitet

Det der truer Europa allermest i disse år er hverken finanskrise, global opvarmning eller fiaskoen i den såkaldt fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, men populismen. I begæret efter at tækkes en beskeden vælgergruppe, der hverken interesserer sig for (international) politik eller forstår en pind af sammenhængen mellem stigningen i deres egen velfærd de seneste 50 år og globaliseringen, er politikerne i de fleste europæiske lande villige til at kaste alle hæderkronede principper overbord, læs: et åbent EU uden interne grænser.

Den indre svinehund
Danmark er om noget et mønstereksempel på populismen, men den findes også i andre lande, for eksempel i Finland, hvor de Sande Finner bevidst og kynisk har vundet et valg på at appellere til den indre svinehund. Særligt argumentet om, at Finland ikke via EU's krisefond skal hjælpe grækere, der har levet over evne ud af deres gældsklemme. I Frankrig forsøger Sarkozy desperat at forbedre sine meningsmålinger op til det kommende præsidentvalg ved at foreslå en ændring af Schengen-reglerne, så landene midlertidigt kan genindføre grænsekontrol, hvis EU's ydre grænser kommer under pres.

Samme populisme ses i Holland og i Tyskland, hvor kansler Merkel konsekvent har undladt at fortælle befolkningen, hvor meget Tyskland reelt tjener på at låne penge til gældsplagede eurozonelande. Her gav populismen dog bagslag, da vælgerne, i stedet for at belønne Merkel for hendes kritik af grækernes årelange snyd og frås, straffede hende ved adskillige delstatsvalg for at lade de tyske vælgere betale for festen i Grækenland.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00