Græsk flygtningesammenbrud åbner for forlænget grænsekontrol

TIL GRÆNSEN: EU-Kommissionen finder så alvorlige mangler i Grækenlands grænsekontrol, at det for første gang kan åbne op for, at interne grænser andre steder i EU kan lukkes i op til to år. Det er den eneste måde at redde Schengen på, mener forsker.

Flygtninge på vej mod Nordeuropa efter at have krydset fra Grækenland ind i Makedonien.
Flygtninge på vej mod Nordeuropa efter at have krydset fra Grækenland ind i Makedonien.Foto: Scanpix / Armend Nimani
Rikke Albrechtsen

Hvis vi ikke bruger de regler, og medlemslande alligevel indfører grænsekontrol uden for Schengen-reglerne, så slår vi de facto Schengen ihjel.

Yves Pascouau
Programleder for migrationsstudier, European Policy Centre

BRUXELLES: EU-Kommissionen konstaterede onsdag det, som hundredtusindvis af flygtninge har kunnet konstatere ved selvsyn: Den græske grænsekontrol fungerer ikke.

I en ny rapport, som nu oversendes til Schengens medlemslande til vedtagelse, konstateres der så grove mangler i det græske system, at det udgør en fare for det grænseløse område.

“Rapportudkastet konkluderer, at Grækenland på alvorlig vis forsømte sine forpligtelser, og at der er alvorlige mangler i grænsekontrollen, som skal overkommes,” sagde næstformand i EU-Kommissionen Valdis Dombrovskis, da han udlagde kommissærernes diskussion efter mødet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00