Græsk redning slider på europæiske regeringer

GRØNT LYS: Der er nu meldt klar bane til udbetaling af første rate af kriselån til grækerne, efter de sidste eurolande onsdag gav deres tilsagn til aftalen. Men en blodig debat i de nationale parlamenter afslører, at opbakningen kan ligge på et meget lille sted.

Den tyske kansler Angela Merkel har ikke vundet mange venner med redningspakke til hendes græske kollega Alexis Tsipras.
Den tyske kansler Angela Merkel har ikke vundet mange venner med redningspakke til hendes græske kollega Alexis Tsipras.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det var ikke sjovt at være Mark Rutte i går. Den hollandske statsminister måtte i timevis lægge ører til angreb efter angreb under en maratondebat om den græske gældskrise, der både fik ham udnævnt til ”Nederlandenes Pinocchio” og fik ham stillet over for et mistillidsvotum for at have gået med til den EU-redningspakke til grækerne, der skal forhindre en græsk exit fra euroen.

Årsagen til den hårde medfart var et løfte, Rutte afgav under sidste valgkamp tilbage i 2012 om ikke at sende en eneste euro-cent mere ned til grækerne, og som omstændighederne nu har tvunget den liberale statsminister til at bryde.

Kun koalitionspartneren i det socialdemokratiske PvdA samt det euro-entusiastiske søsterparti til Radikale Venstre, D66, gav deres opbakning til EU’s redningspakke. Alle andre partier var imod – inklusive det konservative CDA.   

0:000:00