Debat

Handicaporganisationer: Vi bliver tilsidesat i EU

DEBAT: Danske Handicaporganisationer forsøger at blive involveret i det europæiske standardiseringsarbejde. Men det kræver penge, som kun virksomheder med særinteresser på området har, skriver Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer. 

Handicaporganisationerne bliver tilsidesat i EU, skriver Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer. 
Handicaporganisationerne bliver tilsidesat i EU, skriver Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer, DH
 
Erfaringerne gennem de seneste 15-20 år viser, at EU fører handicappolitik med direkte betydning for personer med handicap i de enkelte medlemslande.

Det er yderst problematisk, at virksomheder dominerer standardiseringsarbejdet både på nationalt og europæisk plan.

Thorkild Olesen
Formand Danske Handicaporganisationer

EU har haft stor betydning, når det for eksempel gælder inklusion af personer med handicap på arbejdsmarkedet, tilgængelighed til offentlige hjemmesider, og når det gælder lige muligheder og inklusion i forhold til transport.

Fakta
Civilsamfundet
Altinget sætter i en række artikler og debatindlæg spot på forholdet mellem EU og civilsamfundet. EU får ofte kritik for at lytte mere til virksomheder og erhvervsinteresser end til civilsamfundet og de borgere, som udgør det. Vi vil undersøge indflydelseskanalerne til EU-systemet og se på, i hvor høj grad det er muligt at få hul igennem.
Projektet er støttet af Europa-Nævnet.

Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]


EU har et stort potentiale, når det gælder fremstilling af produkter, der kan leve op til de behov, som personer med handicap har, for at kunne blive selvhjulpne og derved ikke være så afhængige af støtte fra andre, som tilfældet er i dag.

EU's standardiseringsarbejde
EU-Kommissionen har iværksat tre mandater, der på hver deres måde skal være med til at sikre tilgængelighed til varer og tjenesteydelser for personer med handicap. De såkaldte mandater er aftaler med de europæiske standardiseringsorganisationer om at udarbejde standarder vedrørende fysisk tilgængelighed, tilgængelighed til informations- og kommunikationsteknologi, og hvordan design for alle bedst inkluderes i standardiseringsarbejdet generelt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Disse standarder er yderst vigtige for personer med handicap, da der højst sandsynligt vil blive refereret til disse i den kommende European Accessibility Act, en fremtidig EU-lovgivning om tilgængelighed til varer og tjenesteydelser.

Vanskeligt at få indflydelse
På europæisk plan forsøger Danske Handicaporganisationer gennem vores europæiske handicappolitiske paraply, European Disability Forum og ANEC, the European consumer voice in standardisation, at blive involveret i arbejdet. Det er imidlertid meget vanskeligt for os at opretholde det arbejde, da det koster penge, som kun virksomheder med deres særinteresser på området har.

Det er yderst problematisk, at virksomheder dominerer standardiseringsarbejdet både på nationalt og europæisk plan – økonomiske ressourcer er afgørende for deltagelse i standardiseringsarbejdet. Vi har behov for at skabe et inkluderende, europæisk standardiseringssystem, hvor personer med handicap og vore organisationer kan deltage på lige fod med andre interessenter. Personer med handicap har en stor ekspertise om tilgængelighed, og der er derfor behov for vores konstruktive bidrage til udarbejdelsen og udviklingen af europæiske standarder.

Der er med andre ord behov for, at regeringen og Folketinget prioriterer inklusion af personer med handicap i standardiseringsarbejdet. Der må afsættes økonomiske midler til dette arbejde, ligesom der afsættes midler til andre private organisationers arbejde for forbrugere. I den store sammenhæng er det småpenge, der er behov for, men for mennesker med handicap og for det danske samfund i det hele taget vil det være en klog investering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00