Hedegaard: Det har været en kamp op ad bakke

INTERVIEW: Den økonomiske krise har gjort det vanskeligt at være EU's klimakommissær de seneste fem år. Alligevel er Danmarks afgående kommissær, Connie Hedegaard, tilfreds med sine resultater. Og klimakampen vil også præge hendes næste job.

<div>Afgående EU-kommissær&nbsp;Connie Hedegaard står gerne på mål for de seneste fem års klima-resultater i EU. Der er ingenting, som er blevet foræret, siger hun.</div>
Afgående EU-kommissær Connie Hedegaard står gerne på mål for de seneste fem års klima-resultater i EU. Der er ingenting, som er blevet foræret, siger hun.
Foto: EU-Kommissionen
Morten ØyenRikke Albrechtsen

Der er ingenting, som er blevet foræret. Krisen har betydet, at alt har været mere op ad bakke end på noget tidspunkt før i EU's historie.

Connie Hedegaard
Afgående EU-kommissær

Når der om en måned afholdes det store klimatopmøde i Lima i Peru, bliver det for første gang i 10 år uden Connie Hedegaard. Danmarks afgående EU-kommissær har sidste dag på jobbet fredag, og hun har valgt at "trække stikket" frem til januar – efter først fem år som minister i VK-regeringen, og derefter en periode som EU's klimakommissær.

Fakta
Connie Hedegaard
Født i 1960 i København, opvokset i Holbæk.
Cand.mag. i historie og litteraturvidenskab i 1991.
Medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti 1984-1990.
Arbejde som journalist og studievært fra 1990-2004. 
Miljøminister 2004-2007.
Klima-og energiminister 2007-2009.
Minister for FN’s klimakonference COP15 i København 2009.
EU’s første klimakommissær den 10. februar 2010.

Det er nu langtfra sådan, at arbejdet for et bedre klima holder op for Connie Hedegaard. Og uden at sige det alt for direkte er hun også bekymret for, hvilken rolle EU vil spille i de internationale klimaforhandlinger fremover.

Det er ubegribeligt for kommissærerne, at man kan have en diskussion om grænsebomme.

Connie Hedegaard
Afgående EU-Kommissær

Hendes afløser, spanske Miguel Arias Cañete, får også energiområdet foruden klimakommissær-posten, og energiområdet kan nemt ende med at fylde mere end arbejdet for at præge den internationale klimakurs.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00