Debat

Helveg: Problemer med migration kan ikke løses med ord alene

DEBAT: Migration er øverst på dagsordenen, når EU's regeringsledere mødes til topmøde i EU-rådet i næste uge. De er enige om, at der skal findes en fælles løsning. Problemet er, at det ikke er gået op for dem, at de også skal handle, siger Morten Helveg Petersen. 

Det er svært for EU's statsledere at erkende, at det er dem selv, der skal løse udfordringerne med migration, på trods af at de er enige om, at der skal være en fælles løsning, mener Morten Helveg Petersen. 
Det er svært for EU's statsledere at erkende, at det er dem selv, der skal løse udfordringerne med migration, på trods af at de er enige om, at der skal være en fælles løsning, mener Morten Helveg Petersen. Foto: /ritzau/Martin Lehmann/
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Helveg Petersen
MEP, Radikale Venstre

Siden den efterhånden sagnomspundne septemberdag i 2015, hvor den danske befolkning for alvor fik øjnene op for Europas enorme flygtninge- og migrationsudfordringer, da levende mennesker af kød og blod pludselig stod på de danske motorveje, har migration og flygtninge været det altoverskyggende tema i Danmark.

Det har det også været i Bruxelles og i Strasbourg.

Migration er igen på dagsordenen 
Overalt i Europa har vi brugt to år på at finde ud af, hvad vi skal stille op med mænd, kvinder og børn, som allerede er i Europa.

Det er stadigvæk kun Angela Merkel, som har muskler og format til at vedkende sig et ansvar for at løse Europas største udfordring nu og på sigt. 

Morten Helveg Petersen
MEP, Radikale Venstre

Og hvad vi kan gøre for at stoppe dem, der er på vej over Middelhavet. Svarene blæser desværre stadig i vinden. Det gælder både de akutte og de langsigtede.

Derfor vil migration endnu engang være det øverste punkt på dagsordenen, når EU-landenes regeringsledere mødes til topmøde i EU-Rådet i næste uge.

Foran de mange løbende kameraer i avisspalterne er lederne for så vidt enige om, at der skal findes en løsning, en fælles på migrationsudfordringerne, som rækker ud i fremtiden.

Sæt handling bag ordene, statsledere 
Langt sværere er det for statslederne at erkende, at det de facto er dem selv, som skylder at sætte handling bag de offentlige skåltaler.

Det synes stadigvæk kun at være Angela Merkel, som har muskler og format til at vedkende sig et ansvar for at løse Europas største udfordring nu og på sigt.   

I to år har statslederne diskuteret uden at nå frem til mere end én ting, nemlig akutaftalen med Tyrkiet, hvortil de så at sige har udliciteret EU’s problemer.

Løsning og vilje mangler
Det er selvsagt ikke nok. Den store løsning udestår. Og den manglende vilje til at træde i karakter har sat EU’s troværdighed på prøve.

Det kan undre. Der er kun ét formål med EU, nemlig at løse de fælles udfordringer, som medlemslandene deler. Sker det ikke, er der ingen grund til længere at kæmpe med fornuft mod Morten Messerschmidts og Dansk Folkepartis utopier.

Også derfor må Rådet træde i karakter. I stedet for at feje alle forslagene til fælles-løsningerne på gulvet må statslederne tage ansvar.

Hvis man ikke vil fællesskabet, bør det have konsekvenser. Polen er den største modtager af EU-midler; hvis de ikke vil være med i et fælles, solidarisk fordelingssystem, så skal det have konsekvenser.  

Der er behov for en løsning nu 
Den nuværende situation, stilstanden, slider både på befolkningernes tillid og tålmodighed, og det udfordrer helt grundlæggende principper i vores union: Eksempelvis har flere medlemsstater droppet den fri bevægelighed. 

Og når vi begynder at rode med vores helt fundamentale europæiske principper, risikerer vi også at sætte centrale dele af vores demokrati og økonomi på spil.  

Derfor kan jeg ikke understrege nok, at der er behov for en fælles løsning. Nu!

Mange gode forslag har været på bordet, og senest er Macrons bud på et fælles asylagentur og fælles grænsekontrol ved de ydre grænser vigtige og gennemtænkte elementer i en kommende fælleseuropæisk løsning.

Danmarks grænsekontrol er symbolpolitik 
I forbindelse med det radikale landsmøde i september, lancerede vi første skridt i det, der på alle tænkelige måder burde være ligetil for regeringen, nemlig en aktiv dansk deltagelse i migrationsløsningen.

Vi foreslår at flytte ressourcerne fra den danske grænsekontrol ned til Europas sydlige grænse. Grænsekontrollen er ren symbolpolitik. Det er den til gengæld ikke ved Italiens kyster.

Vi er ikke færdige i dét spor. For det er i Danmarks interesse at bidrage til de fælleseuropæiske løsninger.

Vi har samme mål som regeringen og grænseboms-støttepartierne Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, nemlig at der ikke er behov for asylbehandling i Danmark eller i resten af Europa.

For at vi kan nå dertil, må statsministeren på vegne af regeringen skyde brystet frem og tage medansvar for EU-løsninger.

Topmødet er den førstkommende lejlighed til at udvise lederskab. Kom nu, Lars!   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00